Çar, 11/22/2023 - 14:01 tarihinde halukgoksel tarafından gönderildi

Yayın Tarihi

Oksijenim Oyun

Şiddet Öğelerini Oyunlardan Çıkarmak | Gündelik Sorunlara Pratik ve #YaratıcıTarifler

Bir öğretmenin her gün ne kadar çok sorunla karşı karşıya kaldığını, bu sorunlara sayısız yaratıcı çözüm ürettiklerini, bu süreçte nelerle karşılaşabileceğini en iyi başka bir öğretmen bilir; çünkü öğretmenin halinden, öğretmen anlar.

Öğretmenlerin geliştirdiği ve okullarda uygulayarak test ettiği, işin mutfağından gelen yaratıcı çözümleri tüm öğretmenlerle buluşturalım istedik. “Öğretmenden Öğretmene #YaratıcıTarifler” yazı dizimizin ilk bölümünde öğrenciler arasında akran zorbalığının önüne nasıl geçilebileceği konusunu ele alıyoruz.

Tarif: Oksijenim Oyun
Odaklandığı Problem: Şiddet barındırmayan oyun tasarlama
Amaç: Öğrencilerin şiddetsiz, işbirliğine dayalı ve kapsayıcı oyunlarla da eğlenmesini sağlamak, oyunları şiddetsiz bir hale dönüştürerek akran zorbalığını azaltmak.
Hazırlık Süresi: 3 ila 5 gün
Uygulama Süresi: 15 ila 30 gün
Kimlerle Uygulanabilir?: Tüm kademeler

Tarif:

  1. Öncelikle öğrencilerin teneffüslerde en çok oynadıkları oyunlar gözlemleyin ve not edin.
  2. En çok oynanan oyunların kurallarını öğrencilerle birlikte tartışın ve şiddet içeren kuralları olan oyunlar tespit edin.
  3. Bu oyunların kurallarını öğrencilerden detaylarıyla öğrenin, oyun kurallarını öğrencilerin birbirleri ile şiddetsiz iletişim kurabilecekleri, eğlenecekleri, birbirlerini derinlemesine tanımalarına yardımcı olacak ve böylece okulda akran zorbalığını azaltabilecek şekilde, öğrencilerle birlikte tartışarak değiştirin.

Örneğin elenen öğrenciye ceza vermek ya da oyun dışı bırakmak yerine oyun içerisinde tutarak öğrenciye yeni görevler verebilir, oyunlardaki şiddet içeren kurallara alternatif bulmak öğretmen ile öğrencilerin ortak hayal gücü ve işbirliğiyle gerçekleştirilebilir.

Püf Noktası:

Yaratıcı çözüm tarifi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Tarifleri denediyseniz, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz formu doldurabilirsiniz. Görüşlerinizi duymaktan memnun oluruz.

Bir sonraki tarifte buluşmak üzere.


Tarifi Geliştirenler: Cengiz Özcan (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni), Gamze Ay (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Öğretmeni), Mustafa Dursun (Türkçe Öğretmeni), Türkay Tol (Matematik Öğretmeni), Yücel Özmen (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni), Ümit Alkan (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)



Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.