Şüphe Kası Geliştirmek: Teyitçinin Çalışma Masası

Kansu Ekin Tanca, Esra Özgür

Problem Neydi?

Hızla yayılan ve paylaşılan haber akışı içerisinde öğrenci, öğretmen veya veli fark etmeksizin herkesin karşısına kaynağı doğrulanmamış, şüpheli veya yanlış bilgiler çıkıyor. Şüphe kası geliştirilmediğinde ve teyitçilik yöntemleri günlük hayata uyarlanarak alışkanlık haline getirilmediğinde şüpheli/yanlış bilgileri tespit etmek zor bir süreç olabiliyor. Peki; öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin teyitçiliği deneyimlemelerini ve şüphe kasını teyitçilik becerileriyle buluşturmalarını nasıl sağlarız?

Çözüm 

Eleştirel Dijital Okuryazarlık Programı sürecinde öğrenci, öğretmen ve velilerin teyitçilik alışkanlıkları kazanmalarını, doğrulama araçlarını ve teyitçilik yöntemlerini günlük hayatlarına uygulamalarını hedefleyen "Teyitçinin Çalışma Masası” çözümü geliştirildi.

Çözümü uygulamaya başlamadan önce bu vaka çalışmalarının, çeşitli yöntemleri denemek için eğitim amaçlı yaratıldığı hatırlatılır. Uygulama aşamasında sınıf/büyük grup, dört küçük grup şeklinde ayrılır, her grubun inceleyeceği birer vaka çalışma örneği vardır. Küçük gruplar kendi vaka çalışmalarında yer alan örnek üzerinden “Görselde ne var?”, “Hangi ipuçlarını buldunuz?”, “Hangi yöntemleri izlediniz?”, “Doğrusu ne?”, “Yanlış bilginin hangi türüne girer?” gibi sorulara tartışarak yanıtlar arar. Küçük grup tartışmalarından sonra büyük gruba dönülerek deneyim paylaşımı yapılır. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Çözümü Geliştirenler

Kansu Ekin Tanca (Teyit, Eğitim Sorumlusu), Esra Özgür (Teyit, Eğitim İçerikleri Sorumlusu)

Eleştirel dijital okuryazarlık konusunda daha fazla kaynağın ve diğer çözümlerin yer aldığı “Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı”nı incelemek için buraya tıklayın.

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?