Okula Olan Aidiyeti ve Güveni Artırmak: Okulun İlk Günü

Banu Yücetaş, Cansu Öztürk, Halil Yavaş, Mehmet Cemal Yıldız, Ramazan Özkan, Sabiha Sönmez, Selin Sırma Turhan, Yasemin Gültekin

Problem Neydi?

Yaşadığımız salgın, hayatımızda ciddi değişiklikler yapmamıza neden oldu. Çoğumuz, olağandışı bu süreçte alışkanlıklarımızı ve rutinimizi değiştirmek durumunda kaldık. Salgın döneminin bir gereği olan fiziksel ve sosyal mesafenin  artması, çeşitli sosyal duygusal ihtiyaçların karşılanamamasına sebep oldu.  Salgın sonrası eğitimin tüm paydaşlarının ciddi bir hazırlığa ve okula uyuma yönelik koruyucu ve önleyici çözümlere olan ihtiyacı ön plana çıktı. Peki, “Salgın sonrası öğrencilerin ve öğretmenlerin okula uyumunu nasıl sağlayabiliriz?”

Çözüm

Öğretmen Ağı Çevrimiçi PDR grubu, Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin öğretmencesi olan Yaratıcı Problem Çözme (YPÇ) Programı’nı uygulayarak öğrencilerle ve öğretmenlerle yaptıkları derinlemesine görüşmeleri ve öğretmenlerin katıldığı anket sonuçlarını değerlendirdi. Sonuçlar doğrultusunda öğrencilerin okula döndüklerinde bolca oyun oynamaya, eğlenmeye, arkadaşları ve öğretmenleriyle duygusal bağlarını güçlendirmeye ihtiyaç duyduklarını tespit etti. Öğretmenlerin ve öğrencilerin salgın döneminde daha fazla ön plana çıkan bu ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak amacıyla  “Yeni Dönemde Okula Uyum Kitapçığı: Öğretmenlere ve Öğrencilere Yönelik Yaratıcı Çözümler” başlıklı kitapçığı hazırladı. Kitapçıkta, öğretmenlerle birlikte yapılabilecek “Yaşam Şapkaları Atölyesi” ve öğrencilerle uygulanabilecek 15 etkinliğin yer aldığı “Sos-Duy-Kit” bulunuyor. 

“Sos-Duy-Kit”te yer alan 15 çözümden biri olan “Okulun İlk Günü” etkinliği, uzaktan eğitim sonrasında okulun ilk gününde öğrencilerin pandemi süreci ile ilgili kaygılarını gidermeyi amaçlıyor. Aşağıda yer alan “Çözümümü İndir” kısmından etkinliğin tamamına erişebilirsiniz.

Hedeflenen Etki

  • Fiziksel mesafe ile ilgili okuldaki tüm paydaşların eğlenerek bilgilerini pekiştirmesini destekler.
  • Fiziksel, sosyal ve duygusal olarak tüm paydaşlarının kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olur.
  • Okula olan aidiyetin ve güvenin yeniden inşasına katkı sağlar.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Etkinliği Geliştirenler

Banu Yücetaş (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Cansu Öztürk (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Halil Yavaş (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Mehmet Cemal Yıldız (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Ramazan Özkan (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Sabiha Sönmez (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Selin Sırma Turhan (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Yasemin Gültekin (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?