Bugün itibarıyla tekrar eğitim başladı, kiminiz okullara geri döndü, kiminiz evlerinizdeki okula devam ediyorsunuz. Bu dönemin herkese öncelikle sağlık, sonrasında da mutluluk ve neşe getirmesini dilerim. 

Neredeyse bir yılını geride bıraktığımız pandeminin, yavaş yavaş hayatımızdan çıkacağı günlerin artık daha yakın olduğunu bilsek de, hala gitmemiz gereken zorlu bir yol var. Bu yolda ilerlerken en önemli ihtiyacımızın yalnız olmadığımızı hissetmek olduğunu deneyimleyerek öğrendik. Yalnızlığın panzehirini meslektaş dayanışması yaptık. Özel eğitimde kapsayıcılıktan oyuna, yaratıcı problem çözmeden eleştirel düşünmeye pek çok farklı alanda üretmeye devam ettik. Yeri geldiğinde oturup birlikte soluklandık, deneyimlerimizi paylaştık, birbirimize kulak verdik. Sömestr sonrası da birlikteliğimizden güç almaya devam edeceğiz. 

Eğitimi #YenidenDüşün’düğünüz için Teşekkürler

Değişim Elçisi öğretmenler “belirsizliklerin ardındaki yeni normali değil, yeni ihtimalleri arıyoruz” diyerek herkesi eğitimi #YenidenDüşün’meye çağırmıştı. Bu çağrı ile Kasım 2020 yılında başlayan Bağlantılar panel serisi altı bölümle sona erdi. 

“Eğitimi Yeniden Düşün” ana başlığıyla düzenlediğimiz seride; sırasıyla ‘Öğretmenlik’, ‘Okul’, ‘Veli Olmak’, ‘Eğitimin İçeriği’, ‘Öğrencilik’ ve ‘Başarı’ başlıklarını #YenidenDüşün’dük. Değişim Elçisi öğretmenler, Öğretmen Ağı’nın ana destekçisi vakıflar ve Ağ’ın paydaşlarının katıldığı panellerle birlikte, eğitimin gündemine katkı sunduğunu umduğumuz nitelikli tartışmalar sürdürdük. Her biri birbirinden kıymetli 25 konuşmacıya, Bağlantılar panel serisine katılımları ve eğitimi #YenidenDüşün’meye alan açtıkları için müteşekkiriz. 

Panellerle birlikte bir yandan Youtube chat alanında, bir yandan sosyal medyada hesaplarımızda oldukça aktif tartışmalar yürüttük. Görüşlerini paylaşan yüzlerce kişi sayesinde, eğitimi yeniden düşünme alanımızı büyüttük. Sesimize ses kattığınız için ayrıca sizlere teşekkür ederim. Bağlantılar serisinde gündeme taşıdıklarımızı, geleceğin eğitimini yeniden düşünen herkesin görüşlerini derleyeceğimiz raporu, önümüzdeki günlerde yayınlamak üzere hazırlanıyoruz. 

Öğretmen Ağı’nda #OlanBiten

Topluluk olarak, Ocak ayının başından beri birçok içerik ve temada çalıştık. Dönüp baktığımızda, kapsayıcı eğitim, dijital pedagoji ve eğitim teknolojileri, okula uyum, müze eğitimi, akran zorbalığı, yaratıcı düşünme ve eleştirel düşünme alanlarında, kimi herkese açık, kimi ise topluluğa özel 42 etkinlik ve buluşma yürüttük. Aynı zamanda, düzenlediğimiz 3 tanışma toplantısı, 1 Değişim Elçileri oryantasyonu buluşmalarıyla hem Ağ’ı daha geniş kitleler ile tanıştırdık hem de topluluğumuzun kapılarını yeni arkadaşlarımız için araladık.

Sömestr tatili ile birlikte tamamen dijital olarak hazırlanmış Temel Düşünme Becerileri Programı’nı Değişim Elçilerine özel şekilde başlattık ve düşünmeyi düşünmek, toplumsal bağlamda eleştirel düşünme, bilginin güvenirliği başlıklarında birlikte kafa yorduk. Bununla beraber, büyük heyecan duyduğumuz, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteği ve Teyit.org ortaklığında başlattığımız Öğretmenler için Eleştirel Dijital Okuryazarlık projesinde buluşmalar için son hazırlıklarımızı tamamlıyoruz. 20 Şubat’ta buluşmalarına başlayacak proje topluluğu ile hem bir çok konuda derinleşecek hem de sınıf ve okullar için çözümler üretmeye çalışacağız.

Ağ içerisinde bulunan topluluklarda bu ay, Eğitim Felsefesi Topluluğu Onur Bilge Kula’yı ağırlayıp aydınlanma dönemi felsefesi üzerine bir tartışma gerçekleştirdi. Hikaye ve Etkinlik Topluluğu ise oluşturmak için büyük emek verdikleri hikaye ve etkinlik kitabının içeriklere dair son çalışmalarını tamamlamaya başladı. Öğretmen Ağı’nın web sitesinde yer alan yayınlara eklenecek ve yaygınlaştırılacak bu dijital kitabın yayına hazırlanması konusunda ise hazırlıklar sürüyor. Veli ve çocuk tanışıklığının güçlenmesi için çalışmalara yapan Takımyıldız Topluluğu ise oluşturdukları yaratıcı çözümleri bir araya getirdikleri kitapçığın son hazırlıklarını tamamlarken, geri bildirim almak için hem kendi PDR Topluluğu’muz ile hem de alanda çalışan kurumlarla görüşmeler gerçekleştiriyor. Dijital Çözümler Grubu ise bu dönemde Çözüm Merkezi çözümlerinden Duvara SorPandora’nın Kutusu ve Bana Sor çözümlerini dijital döneme uyarlamak için çalışmalarda bulundu. Son olarak, yakın zamanda duyurusunu yapacağımız Yaratıcı Özgüven Festivali için birçok Değişim Elçisi farklı gruplarda festival hazırlıkları için hummalı bir çalışma içerisinde. Onları ürettiği fikirleri herkes ile birlikte uygulamak için büyük bir heyecan içindeyiz. 

Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de birlikte üretmeye ve paylaşmaya devam etmek dileğiyle.

Buket Sönmez