“Problemlerle olan yakınlığını biliyorum... Problemleri fark etmek üzerine gitmek yaptığın bir şey; yapmadıkların için yazıyorum. Bu Program ile yepyeni bir sayfa açmayacaksın, yepyeni bir defter alacaksın. Problemi çözerken dağılmaların bitecek. Yolu göreceksin... Yolun çizgileri yolculuğunu rahat ettirecek. Başaramadığın projeleri bu yöntemlerle yapabileceksin.

Aradığın yapboz parçası bu Program’da. Ayrıca bu Program sayesinde aidiyet duygusunun çiçekler açtığı bir aileye kavuştun. Hasret gider, güç al, güç ver. Vermenin erdemi burada anlam kazanacak.”

-YPÇ Programı Katılımcısı, (Odak Grup Görüşmesi, ‘Kendine Mektup Yaz’ Egzersizi Çıktısı)

2018 yılından bu yana yürütülen Öğretmen Ağı’nın Yaratıcı Problem Çözme Programı, ortak bir probleme çözüm üretmek üzere Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin “öğretmence”sinden yararlanılan ve öğretmenlerin grup halinde çalıştıkları atölye serisidir. Öğretmenler, her gün karşılaştıkları problemlere yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşır ve yaratıcı çözümler üretmek için bir yöntem öğrenir. Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisini kullanan Program’ın somut hedefleri arasında, öğretmenlerin metodoloji ile tanışması ve problemleri çözmeye ve değişim yaratmaya yönelik özgüvenlerinin, yani yaratıcı özgüvenin artması yer alıyor.

“Yaratıcı Problem Çözme Programı Değer Odaklı İzleme Değerlendirme Raporu”, öğretmenlerin problemlerle baş edebilme becerilerine, yaratıcı özgüvenlerine ve mesleki memnuniyetlerine odaklanarak Program’ın öğretmenlere etkisini araştırıyor. Özet Rapor, öğretmenlerin problem çözmeye ve değişim yaratmaya olan inançlarının, yani yaratıcı özgüvenlerinin güçlenmesiyle, problemlere karşı tutum ve davranışlarını olumlu yönde değiştirdiğini ortaya koyuyor. Öğretmenlerin Program’da edindikleri yaratıcı problem çözme becerileri, sınıfa taşınıyor ve mesleki motivasyonları artıyor.

Heart and Mind Design (HMD)’dan Çiğdem Tongal, Banu Betül Çiçek ve Kadir Selamet’in kaleme aldığı; Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibinden Fulden Ergen ve Zeynep Hancı’nın yayına hazırladığı raporun özetini okumak için buraya tıklayın.