Etkisi gün geçtikçe artan yeni tip koronavirüs tüm dünyada eğitim alanını da etkilemeye devam ediyor. Peki eğitim sistemi ve eğitimin paydaşları koronavirüs sebebiyle yaşanan değişikliklerden nasıl etkileniyor? Öğretmen Ağı ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğinde, Millî Eğitim Bakanlığı’nın yeni tip koronavirüs salgını kapsamında başlattığı uzaktan eğitim sürecinin detaylarını, uzaktan eğitim döneminde eğitim paydaşlarının bu süreçten nasıl etkilendiğini izliyor, deneyimleri ve alanda yapılan farklı çalışmaları derliyoruz. 

Uzaktan eğitim nasıl olacak?

23 Mart’ta başlayan uzaktan eğitim süreci 30 Nisan’a kadar devam edecek. Uzaktan eğitimin ilk dersini Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk vererek, velilere ve öğrencilere hitap etti. Uzaktan eğitim süreci EBA web sitesi (www.eba.gov.tr) ve televizyon (TRT EBA TV İlkokul, TRT EBA TV Ortaokul, TRT EBA TV Lise) aracılığıyla yürütülüyor. Özel okullar ise bunların yanı sıra kendi uzaktan eğitim sistemlerini kullanıyorlar. Paylaşılan dersler TRT EBA TV kanallarından, TRT İzle uygulamasından ve EBA web sitesi üzerinden takip edilmeye başlandı. EBA için ayrı bir uygulama bulunsa da bu uygulamanın kullanımına yönelik açıklama yapılmadı. 

Uzaktan eğitim, Millî Eğitim Bakanlığı 2019-2023 Stratejik Planı’nda hayat boyu öğrenme ve özel öğretim kurumları kapsamında ele alınıyor. 2023 Eğitim Vizyonu’nda ise bunlara ek olarak, öğretmen ve okul yöneticilerinin mesleki gelişimlerinin yeniden yapılandırılması hedefi kapsamında da değerlendiriliyor. Vizyonda, doğrudan uzaktan eğitime yönelik bu hedeflerin yanı sıra, “Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm” amacı da yer alıyor. MEB, vizyon çerçevesinde bu hedeflere yönelik çalışmalarını bir süredir devam ettiriyor. Bu kapsamda, uzaktan eğitimin ana araçlarından biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) da 2020’nin başında güncellendi. 

Bu süreçte neler dikkate alınmalı? 

Öğretmen, öğrenci ve velilerin psikososyal desteğe erişebilmeleri bu sürecin en kritik adımı olacak. Bunun için, MEB’in geliştirildiğini paylaştığı psikososyal destek kitine erişimin yanı sıra uzmanlara erişim olanağı da sağlanması sürecin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olabilir. Bu zor süreçte çocuklar yaşadıkları duygularını anlayamayabilir ya da ifade olanağı bulamayabilir. Çocuklara duygularını paylaşabilecekleri alanlar da açılmalı.

EBA web sitesi ve TRT EBA TV kanalları ile ilgili öğretmen, öğrenci ve velilerin bilmesi gerekenler ve diğer ülkelerde yürütülen uzaktan eğitim çalışmalarına dair bilgileri okumak için yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz. 

Öğretmenler Neler Hissediyor?

Uzaktan eğitimin ilk haftası geride kaldı. Bu süreci eğitimin tüm paydaşları olduğu gibi, öğretmenler de ilk kez deneyimledi. Öğretmenlerin deneyimlerini, ihtiyaçlarını ve karşılaştıklartıkları zorlukları anlamanın; ürettikleri çözümleri paylaşmanın meslektaş dayanışmasını güçlendirdiğine inanıyoruz. 

Bu yüzden, öğretmenlerin uzaktan eğitimin ilk haftasını değerlendirdikleri ile ilgili bir anket hazırladık. Çalışmalarımızı öğretmenlerle birlikte şekillendirmek için, tüm öğretmenleri bu anketi doldurmaya davet ediyoruz. Ankete ulaşmak için tıklayın

Sivil Toplum Neler Yapıyor?

Koronavirüs salgını sebebiyle yalnızca eğitim değil, sivil toplum çalışmaları da çoğunlukla evlerden yürütülüyor. Pek çok sivil oluşum, kaynak ve çalışmalarını dijitale aktarıyor. #KoronaGünlerindeEğitim etiketini kullanarak, eğitim odağında sivil toplum çalışmalarını yaygınlaştırıyoruz. Bu çalışmaları eğitimin paydaşlarıyla buluşturarak, pandemi süresince sivil alandaki dayanışmayı büyütmek istiyoruz. 

ATÖLYE ve imece yürütücülüğünde, ara studio kolaylaştırıcılığında 27 - 29 Mart 2020 tarihleri arasında “Hack The Crisis” başlıklı bir hackaton düzenleniyor. Katılım ve dayanışmayı merkezine alarak, içinde bulunduğumuz bu kriz ortamında yaratılabilecek yeni fırsatları keşfetmeye imkân sağlayacak olan hackatonun odaklandığı alanlardan biri de “Eğitim ve Öğrenme”. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın.  

Eğitimde Görme Engelliler Derneği (EGED), uzaktan eğitimin yürütüldüğü EBA’nın giriş ekranında konulan güvenlik kodunun sesli alternatifi olmadığına ve uzaktan eğitimde erişilebilirliğe dikkat çekmek için 25 Mart 2020 günü #GörmeEngellilereEBAKapalı etiketini yaygınlaştırdı. EGED’in sosyal medya aracılığıyla kapsayıcı eğitimin sağlanması için yaptığı bu çağrı karşılık buldu ve EBA’nın giriş ekranındaki güvenlik kodu herkes için erişilebilir hale getirildi. 

Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı (TÜSEV), COVİD-19 salgınının yayılmasını önlemek adına alınan tedbir ve önlemler kapsamında, sivil toplum kuruluşları için önemli olabilecek noktaları derlediği bir duyuru paylaştı. Duyuruya ulaşmak için tıklayın. 

Eğitimin Paydaşları Neler Konuşuyor? 

65 yaş üstü bireylerin salgından en çok etkilenebilecek yüksek risk grubunu oluşturmasından dolayı, 21 Mart 2020 günü Türkiye’de 65 yaş üstü bireylere yönelik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın ardından sosyal medyada giderek yaygınlaşan yaş temelli ayrımcılık söylemi, bir ayrımcılık biçimi olan yaşçılığı gündeme getirdi. Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı Prof. Kenan Çayır, koronavirüs salgını ve eğitim bağlamında yaşçılığı anlatan bir blog yazısı kaleme aldı. Okumak için tıklayın

Uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte eğitimin pek çok paydaşı günün büyük bir bölümünü evlerinde geçiriyor. Bu süreçte sağlığımızı korumak, yalnızca fiziksel değil ruh sağlığımızla da yakından alakalı. Evde kaldığımız süre boyunca öğretmenlerin ve eğitimin tüm paydaşlarının ruh sağlığını nasıl koruyabileceğine ilişkin görüş ve önerilerini, Psikolojik Danışman olarak görev yapan 6 farklı Değişim Elçisi öğretmene sorduk. Banu Yücetaş, Yasemin Gültekin, Muhammet Ali Mert, Meriç Dönmez, Mahmut Bektaş ve Esen Cansu Öztürk’ün verdiği yanıtları, her gün #ÖğretmeneSor etiketiyle Twitter’da ve Instagram hikâyelerinde paylaşıyoruz. 

Öğretmenlerin, koronavirüs gündemiyle alakalı görüş, duygu ve düşüncelerini paylaştığını diğer blog yazılarını buradan takip edebilirsiniz

Evde Uygulanabilecek İlham Veren Öneriler - #EvdeKal

Evde kaldığımız süre boyunca sağlığımızı korumak ve fiziksel hareketliliğimizi kaybetmemek adına, Instagram’da canlı yayınlar düzenliyoruz. Şimdiye dek, bir beden perküsyonu grubu olan KeKeÇa’dan Gökçe Gürçay (ÇeÇe) ile beden perküsyonu ve Değişim Elçilerinden Sibel Yaşin ile “Bir Öğretmen Bin Ritim” ritm oyun atölyesi canlı yayınları yapıldı. Canlı yayınlar, uzaktan eğitim süreci boyunca Instagram’dan devam edecek.