Doğadan Faydalanarak Beceri Geliştirmek: Doğa Mandala

Ayzin AKGÜN, Derya KOÇ GÜL, Huriye GÜRLEYÜK, Nalan SERT, Yavuz AKSOY, Yılmaz TAŞ

Problem Neydi?

Çocuklar doğadan uzak kaldıkça doğayı tanımakta güçlük yaşamaktalar. Doğa ile tanışmadıkça, doğada olumlu deneyimler yaşamadıkça çocuklarda kimi zaman doğaya karşı bir korku (ekofobi) ve deneyim eksikliği oluşmakta. Bu deneyim eksikliği ise çocukların hem problem çözme ve duygularını (kaygı, korku vb.) regüle etme becerilerinin hem de sosyal ve akademik becerilerinin gelişimini engelleyen bir unsur olarak karşımıza çıkmakta. Peki, çocukların becerilerini geliştirmek için doğadan nasıl faydalanabiliriz?


Çözüm 

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı Yaratıcı Problem Çözme sürecinde,  doğayı tanıdıkça, doğa içerisinde yapılan aktivitelerin öğrencilerin ilgi ve merakını artırdığı, böylece beceri geliştirmeye daha açık ve daha motive oldukları gözlemlendi. Bu bağlamda çocukların doğayı tanımasına ve doğayla bağ kurmasına katkı sunan olan “Doğa Mandala” çözümü geliştirildi. 

"Doğa Mandala” etkinliğinde öğrenciler için ipuçlarını bularak hedefe ulaşacaklar bir parkur hazırlanır. Sınıfta, okulda ve bahçede farklı noktalara bırakılan doğa ile ilgili ipuçlarını çözen öğrenciler hedef noktalardaki doğal malzemeleri toplayarak ilerler. Çözdükleri tüm ipuçları ve topladıkları tüm malzemelerle son noktaya ulaşan öğrenciler final görevinde mandala çizimiyle karşılaşır. Ellerindeki doğal malzemelerle mandalayı tamamlayan ilk takım oyunu kazanır. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.

Etkisi

Çözüm, okul öncesinde liseye kadar çeşitli sınıf ve kademelerden öğrencilerle birlikte gerçekleştirildi. Öğrencilerin takım oyunu sırasında sosyal becerilerinin geliştiği, doğaya ve bitkilere yönelik ilgilerinin ve farkındalıklarının arttığı ve problem çözme becerisi kazandıkları gözlemlendi. Süreçteki ipucu çözme aşamaları öğrencilerin arama,tarama,bulma ve dikkat becerilerine, mandala hazırlama aşamaları ise estetik algı, görsel bütünleme ve görsel dikkat becerilerine katkıda bulundu.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Çözümü Geliştirenler

Ayzin AKGÜN (Sınıf Öğretmeni), Derya KOÇ GÜL (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Huriye GÜRLEYÜK (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Nalan SERT (Sınıf Öğretmeni), Yavuz AKSOY (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik), Yılmaz TAŞ (Coğrafya Öğretmeni)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?