Dijital Çözüm: Nedir, Ne Değildir?

Didem Karaman Şimşek, Hatice Gülsüm Kıyagan

Problem Neydi?

Hata yapma korkusu, merakın ve soru sorma cesaretinin önüne geçebiliyor. Öğrenciler, kimsenin doğruyu veya yanlışı bilmediği, öğrencilerin öğretmenlerle birlikte öğrendiği ve keşfettiği alanlarda ise hata yapmaktan daha az korkuyorlar. Bir başka deyişle, öğretmenin “öğreten” ve “her şeyi bilen” rol kalıplarından sıyrılıp; “meraklı”, “öğrenen” ve “birlikte keşfeden” algısı oluştuğunda öğrencilerin de merakı artıyor. Peki, “Öğretmen ve öğrencilerin birlikte keşfettiği bir öğrenme sürecini nasıl yapılandırabiliriz?”


Çözüm 

Tasarım odaklı düşünme metodolojisinin uygulandığı problem çözme sürecinde; öğrenme merakının artması için öğretmenle öğrencinin birlikte keşfetme ihtiyacı ortaya çıktı. Çünkü öğrenciler, öğretmenin de dahil olduğu öğrenme sürecinde hata yapmaktan daha az korkuyor ve hata yapmaktan daha az korktuğunda ise daha çok soru sorup merakını da çekinmeden ifade edebiliyor. Bu ihtiyaç üzerine, öğrencilerin öğretmenlerle birlikte bir keşfetmesine olanak sağlayan “Nedir, Ne Değildir?” uygulaması geliştirildi.Uzaktan eğitim dönemiyle birlikte dijital çözümlere olan ihtiyacımız da arttı. Bununla birlikte, çözüm tamamen dijitale uyarlandı. Etkinlik detaylarına aşağıda yer alan çözümümü indir bölümünden ulaşabilirsiniz.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Dijitale Uyarlayanlar

Didem Karaman Şimşek, Hatice Gülsüm Kıyagan

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?