Dijital Çözüm: Merako

Banu Yücetaş, Muhammed Atalay, Miray İşler, Sedanur Ünlüoğlu

Problem Neydi?

İçinde yaşadığımız dünyadaki keşfedilmiş, icat edilmiş her ne varsa, merak edildiği için var. Yaşantımız için temel bir ihtiyaç olsa da merak, olumsuz sonuçları ile anılıyor ve baltalanıyor. Merakı, okullardan başlayarak hayatın her alanında yeşertmek, eğitimin tüm paydaşları için hayati bir ihtiyaç. Peki, “Merakın temel bir ihtiyaç olduğunun farkındalığını nasıl sağlayabiliriz?”


Çözüm 

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı problem çözme sürecindeki araştırmalarda bireylerde merak duygusunun zaten var olduğu, gelişim, öğrenme kavramların öncülü olarak kabul gördüğü bulgularına ulaşıldı. Ancak bu kabule rağmen merakın temel bir ihtiyaç olarak görülmediği  ve merakın öneminin yeterince farkında olunmadığı tespit edildi. Merakın olmadığı ortamda yaşamın gerekliliklerinin sürdürülemeyeceği, yeterince geliştirilemeyeceği ve insan neslinin yeniliklere ayak uyduramayıp tükenebileceği fikrine ulaşıldı. Merakın temel ihtiyaç olduğu farkındalığını artırmak üzere “Merako” etkinliği geliştirildi. Uzaktan eğitim dönemiyle birlikte dijital çözümlere olan ihtiyacımız da arttı. Bununla birlikte, çözüm tamamen dijitale uyarlandı. Etkinlik detaylarına aşağıda yer alan çözümümü indir bölümünden ulaşabilirsiniz.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Dijitale Uyarlayanlar

Banu Yücetaş, Muhammed Atalay, Miray İşler, Sedanur Ünlüoğlu

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?