GERİ

EĞİTİM VE TEKNOLOJİDE KAPSAYICI TASARIM

Kapsayıcı tasarımın eğitim, teknoloji ve inovasyon bağlamında engeli olan öğrenciler ve bireyler için fırsat eşitliği yaratabilecek örneklerini yaygınlaştırmak, erişilebilirlik, kapsayıcılık ve engellilik hakkında farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Eğitim ve Teknolojide Kapsayıcı Tasarım” Karşılaşmalar etkinliği, 22 Ocak’ta Zorlu Holding'in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Değişim Elçilerinden Sözer Vurgun, Duygu Kayaman, Kürşat Ceylan ve Emre Zorlu'nun yürütücülüğünde; Melisa Soran'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Karşılaşmalar etkinliğinde:

  • Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Sözer Vurgun tarafından sınıfındaki tüm öğrencileri kapsayan; hem görme engelli öğrenciler için geliştirdiği dokunsal eğitim materyalleri ve bu süreçteki öğretmenlik deneyimleri aktarıldı.
  • Microsoft’tan Duygu Kayaman tarafından, YGA ve Turkcell ortaklığında başlatılan "Hayal Ortağım" projesi kapsamında geliştirilen ve 100 binin üzerinde görme engelli bireyin binlerce kitap, gazete, dergi, blog yazısı gibi içeriklere erişmesini sağlayan uygulama paylaşıldı.
  • YGA Görme Engelliler Proje Lideri Kürşat Ceylan ve Zorlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu tarafından görme engelli bireyler için tasarlanmış inovasyon alanındaki en prestijli ödüllerden biri olan Edison Ödülleri’nde Sağlık & İyi Yaşam kategorisinde ‘altın’ ödüllü akıllı bir baston olan “WeWalk”un tasarlanma süreci ve bu süreçte yaşanılan deneyimleri paylaşıldı.

Etkinlik boyunca değinilen temel kavramlar arasında yer alan işbirliği, dayanışma, fırsat eşitliği, eşit haklar, farklı ihtiyaçlara olan farkındalık ve kapsayıcılığa vurgu yapılarak etkinlik sonlandırıldı.

Öğretmen Ağı Fiziksel Etkileşim Araçları’ndan biri olan “Karşılaşmalar” etkinliği her ay farklı disiplinlerle, farklı konularda ve farklı şehirlerde gerçekleşmeye devam edecektir.

Sözer Vurgun Hakkında:

2001 yılında, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünden mezun oldu.Halen Manisa’da Coğrafya Öğretmeni olarak çalışmaktadır. Dokunsal Eğitim Materyalleri Atölyesi’nin kurucusudur. Hayatının merkezine koyduğu çocuklar ve engeli olan bireyler için projeler yürüten Vurgun; bu kapsamda ulusal ve uluslararası ödüller kazanmıştır. Başımıza icat çıkaran, mucit olan, buluşlar yapabilen, araştırma geliştirme laboratuvarlarında insanlığın gelişimine katkı sağlayacak gençlerin yetiştirilmesine katkıda bulunacak öğretmenler ile köprüler kurmak için projelerine devam etmektedir.

Duygu Kayaman Hakkında:

Türkiye’de engelliler arasındaki ilk örneklerden biri olarak görenlerle birlikte ilkokulu kaynaştırma eğitimiyle okuyan Kayaman, lisans eğitimini Haliç Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Ardından, Bilgi Üniversitesi’nde MBA yüksek lisansını ve  Regent’s London Dil Okulu’nu burslu olarak bitirdi. Young Guru Academy (YGA)’de 50.000 kişi arasından 50 kişi ile birlikte seçildikten sonra, YGA ve Turkcell stratejik ortaklığında başlattıkları Hayal Ortağım projesiyle MIT Technology Review Dergisi tarafından Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen 35 Yaş Altı Yenilikçiler yarışmasında “Yılın En Genç Sosyal Yenilikçisi” seçildi. Kayaman aynı zamanda, Forbes Magazine Under 30 tarafından gelecekte dünyayı değiştirecek liderler, ODTÜ Rektörlüğü’nden teşekkür ödülü, Sabancı Vakfı tarafından ise Fark Yaratan Ödülü aldı.2012 yılından bu yana Microsoft’ta, engellilere yönelik erişilebilirlik projelerine liderlik yapmakta. Young Guru Academy’de Hayal Ortağım Projesine danışmanlık yapan Kayaman, Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği’nde de yönetim kurulu üyeliğine devam etmektedir.

Kürşat Ceylan Hakkında:

Doğuştan görme engelli olan Ceylan, 1986 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden mezunu olan Ceylan, aynı üniversitede okurken bir dönem Amerika’da eğitim aldı ve mezuniyeti sonrası Roche İlaç’ta çalışmaya başladı. Üniversite yıllarında bir yandan YGA gönüllüsü oldu, bir yandan da farklı rehabilitasyon merkezlerinde çeşitli engelli gruplarıyla çalıştı. Türkiye’deki bu çalışmalarının yanı sıra, farklı ülkelerdeki engellilere yönelik tutum, davranış ve düşünceleri gözlemlemek üzere, 2 arkadaşıyla birlikte 3 kör olarak Avrupa’nın farklı ülkelerini kapsayan sosyal deney niteliğinde bir gezi organize etti. Bu Gezi sonrasında NTVRadyo’da, aynı geziden arkadaşı Gamze Sofuoğlu’yla birlikte Başka Bir Gözle adlı haftalık bir program yaptı. Ceylan, bu programla 2014 yılında Sedat Simavi Gazetecilik Ödülleri’nde, “Övgüye Değer Radyo Programı” ödülünü kazandı. 2015 yılının Mayıs ayında Roche İlaç’taki görevinden istifa ederek YGA’da proefesyonel olarak çalışmaya başlayan Kürşat Ceylan, Hayal Ortağım projesine liderlik ediyor.

Emre Zorlu Hakkında:

1984 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Zorlu, 2006 yılında Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği programını tamamladı. İngiltere’deki Essex Üniversitesi’nde Yenilik ve Teknoloji Yöneticilik Master programını tamamlamasının ardından, 2009 yılında Vestel Şirketler Grubu’nda çalışmaya başladı. 2009 yılında Vestel Elektronik Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaya başlayan Zorlu, bugün Zorlu Holding ve holding bünyesindeki diğer şirketlerin de Yönetim Kurulu üyeliklerini sürdürüyor.  Evli ve iki çocuk babası olan Zorlu, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) ve Endeavor Türkiye üyesidir.

Melisa Soran Hakkında:

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ve yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin Eğitim Bilimleri Programı’nda tamamlayan Soran, bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştıktan sonra, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda ve Sabancı Üniversitesi bünyesindeki Eğitim Reformu Girişimi’nde eğitmen, proje uzmanı ve ölçme değerlendirme uzmanı olarak çalıştı. Hisar Okulları’nda akademik destek sorumlusu olarak görev yaptı. Eğitim-Sen 3 nolu şubeye bağlı Kadınlar Sahnesi Tiyatro Ekibi ile KA-DER Eğitim Komisyonu’nun bir üyesi olan Soran, Eylül 2012’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi ekibine katıldı. Soran, şu anda Sabancı Vakfı desteğiyle Tohum Otizm Vakfı’yla birlikte Eğitimde Engelli Hakları Projesi’ni yürütmektedir.

 

 

Tarih
2019-01-22 18:00 - 20:00
Konum
Zorlu Holding - Gazi Konferans Salonu
Talatpaşa Caddesi
No: 2
Levent-Şişli/İSTANBUL, 34394
╲╱