GERİ

Sınıftan Yaşama Eleştirel Düşünme Pratikleri Atölyesi

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Mayıs 4, 2024

Saat: 13:30-17:00

 

4 Mayıs Cumartesi günü 13:30-17:00 saatleri arasında Hatay, Öğretmen Dayanışma Alanı’nda yüz yüze olarak gerçekleşecek “Sınıftan Yaşama Eleştirel Düşünme Pratikleri Atölyesi” etkinliğine davetlisiniz!

 

Tüm düşünmelerin bir amacı vardır. Tüm düşünmeler en az bir soruya odaklanır, bilgi, kavramlar ve çıkarımlar gerektirir, bazı sayıltılar, doğurgular ve bir görüş açısı içerir.  Peki bütün bu ögeler öğrenmeye nasıl kılavuzluk eder? Bu atölyede, bu soruyla birlikte pek çok soruya da birlikte cevaplar arayacağız. 


Derslerin kazanımlarını verirken öğrencilerin eleştirel düşünme pratiklerini nasıl gelişritebiliriz? Anlamlı ve mantıklı kararlar veren, sosyal olayları sağlıklı şekilde değerlendirirken eleştirel düşünmeyi bilen ve "bütünü" gören bireyler nasıl öğrenir? Kalıplaşmış davranış, ezbere dayalı ve dayatılmış bilgiler yerine yaratıcı ve eleştirel düşünme becerilerine dayalı öğrenmelere olanak veren, öğrenilenlerin yorumlanabildiği ve düşünmelerin tarafsız olduğu bir sınıf ortamı nasıl sağlanır? Bilgi patlaması yaşanan günümüzde ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlıklı şekilde kullanarak sağlıklı yeni bilgiler üretebilen özneler olabilmek için sınıfta hangi öğrenme-öğretme  yöntemleri etkilidir? Medya, reklâm, propaganda ve değişik yönlendirme merkezlerinden yürütülen maksatlı ve olumsuz kampanyalar karşısında sağlıklı karar verebilen bireyler olmak için gerekli beceriler nasıl geliştirilebilir? Gerçekçi, tarafsız bir dünya görüşü için gerekli olan zihinsel beceriler ile karmaşık görüşlerin öğrenilmesinde ve sorunların çözümünde ihtiyaç duyduğumuz çoklu perspektifler nasıl gelişir?

 

Öğretmen Ağı Değişim Elçileri Ezgi Temiz Çeliker, Gözde Uysal ve Seval Binici’nin yürüteceği “Sınıftan Yaşama Eleştirel Düşünme Pratikleri Atölyesi” etkinliğinde, bu sorulara yanıt vermek için ipuçlarını birlikte yakalayacak ve eleştirel düşünen sınıfın nasıl olabileceğine dair bir muhakeme ve müzakere yapacak, istişare edeceğiz. 

 

Soruların cevaplarını birlikte araştırmak için şimdiden heyecan duyan herkesle 4 Mayıs’ta Hatay’da buluşalım!

 

g%C3%B6zdeuysal3.png

Gözde Uysal

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gözde Uysal, Marmara Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Sonrasında, İstanbul Aydın Üniversitesi Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik ve Mersin Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi alanında yüksek lisansını yaptı. Şu anda hala eğitim programlarına dair doktora sürecinin tez aşamasındadır ve matematik öğretmenliği yapmaktadır. Tüm bunlarla birlikte şimdiye kadar; EKİP matematik okulunda ders içeriği geliştirmiş, TEGV'de gönüllülük yapmış ve işitme engelliler okulunda fen ve matematik derslerinin yanı sıra, bu öğrencilere İSEM'de ÖMSS kursu vermiştir. Aynı zamanda “Kazanım Odaklı ve Disiplinlerarası Oyunlar” ile “İğne Deliğinden Dünya” adlı kitapların yazarıdır. Öğretmen Ağı’nda, yaratıcı problem çözme, eleştirel düşünme, eleştirel dijital okuryazarlık becerileri gibi konular hakkında çeşitli içerikler üretmiş ve öğretmen eğitimlerinde uygulamıştır. 2020 yılından bu yana ise Mersin’de öğretmen kampları düzenlemekte ve burada öğretmenlerin çocuklarıyla birlikte katılabilecekleri atölyeler gerçekleştirmektedir. 6 Şubat depreminden sonra Hatay’da mobil psikolojik destek programı kapsamında (MOBİDES) Mersin il Ar-ge ve Öğretmen Ağı işbirliğinde düzenlenen oyun atölyelerinde yürütücü olarak yer almıştır. Ayrıca “Bilim Akdeniz’de Şenleniyor” adlı 4007 TÜBİTAK programlarında 3 yıl üst üste matematik ve sanatı birleştirdiği “Escher Olunur Mu?” adlı disiplinlerarası atölyelerin yürütücülüğünü üstlenmiştir.

 

ezgitemizv2.png

Ezgi Temiz Çeliker

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Ezgi Temiz Çeliker, üniversite döneminden itibaren çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük, eğitim sorumluluğu ve eğitmenlik yapmıştır. Ayrımcılık, insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında akran eğitimi içerikleri üretmiş ve yaygınlaştırmıştır. Her çocuğun farklı olduğuna ve farklılaştırılmış eğitim uygulamalarının önemine inandığı için bu alanda çalışmalarını sürdürmüş, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler almış,  uygulamalar yapmış, öğretmenler için geliştirilen dijital düşünme becerileri programının tasarımına katkıda bulunmuştur. Uzun yıllar özel okullarda fen bilimleri öğretmeni ve akademik koordinatör olarak çalışan Çeliker, şu an sivil toplum kurumları, kamu kurumları ve şirketlerle eğitim koordinatörü ve eğitsel tasarım uzmanı olarak çalışmakta, çocuklar, gençler ve yetişkinler için eğitim içerikleri üretmektedir.

 

Seval%20Binici%282%29.png

Seval Binici

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Seval Binici, 2008 yılında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi bölümünden mezun oldu. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaya başladı. 2022'de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji bölümünü tamamladı. En çok konuşmayı ama dinlemeyi, yazmayı ve okumayı seviyor. Sosyolojik düşünmeyi; kapsayıcı olmayı; bütün canlılara karşı özenli olmayı ve herkesi gözetmeyi önemsiyor. Çocuklarla mesai arkadaşlığı yaptığını düşündüğünden çocukların dünyasını anlamak, onlara daha çok alan açmak; çocuklarla çalışan insanların ve toplumun çocukları algılayış biçimini anlamak ve bu algıyı çocukist bir yaklaşımla dönüştürmek hayatında önemli bir yer tutuyor.

 

Tarih
2024-05-04 13:30 - 17:00
Konum
Öğretmen Dayanışma Alanı
Büyükdalyan Mahallesi, E-5 Karayolu Caddesi, Akpet Petrol Karşısı Defne Otomotiv Yanı
Antakya/Hatay
╲╱