GERİ

KOMPLO TEORİLERİ: NASIL OLUŞUYOR VE NEDEN İNANIYORUZ?

Mayıs 6, 2021

 

 

“Dünyayı en güçlü 10 aile yönetiyormuş…”

“Maskeleri kestiğimizde içinden minik robotlar çıkıyormuş…”

“Dünya aslında düzmüş ve NASA bizden gerçeği saklıyormuş…”

 

Tanıdık geliyor değil mi? Ailemizle, arkadaşlarımızla sohbetlerde, sosyal medyada bu ve buna benzer teorilerle sürekli karşılaşıyoruz. Bilimsel herhangi bir kaynağı olmayan ve sürekli bazı güçlerin bizden bir şeyleri sakladığına dair bu teoriler her zaman oldukça popüler. Peki, komplo teorileri nasıl oluşuyor? Bizi neden bu kadar etkiliyor? 

“Komplo Teorileri: Nasıl Oluşuyor ve Neden İnanıyoruz?” ile, pandemi ile birlikte iyice hayatımızın içine yerleşmiş komplo teorilerini mercek altına alarak, toplumsal düzlemdeki yerini tartıştık. 6 Mayıs Perşembe günü, 20:30 - 22:00 saatleri arasında gerçekleşen Deneyim Paylaşımı’nda, Teyit Eğitim Sorumlusu Kansu Ekin Tanca ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Kenan Çayır konuşmacılığı, Kolaylaştırıcı Ekip’ten Irmak Akıncı Canbaz moderasyonu üstlendi. 

Deneyim Paylaşımı, öğretmenlerin, ortak bir tema etrafında duygu ve düşüncelerini, görüş ve deneyimlerini, gözlemlerini ve sınıf içi pratiklerini paylaştıkları etkinliklerdir.

 

 

Kansu Ekin Tanca Hakkında 

Yüksek lisansını Uluslararası Avrupa Çalışmaları Merkezinde (CIFE) yaptı ve çocuklar için hak temelli dijital okuryazarlık eğitimi üzerine çalıştı. “Understanding Europe” kapsamında Schwarzkopf-Stiftung ve Alfred Herrhausen Gesellschaft tarafından Digital Europe Fellow (2021) seçildi. Teyit’in eğitim sorumlusu; eğitim ve gelişim çemberinin geliştirilmesi ve yürütülmesinden sorumlu. Eleştirel dijital okuryazarlıklar becerileri ve yanlış bilgi mücadelesine dair atölyeler düzenliyor ve paydaşlarla iletişimi sürdürüyor.

 

Kenan Çayır Hakkında

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Tarih Vakfı’nın Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi’nde öğretmenlere ve ders kitabı yazarlarına yönelik eğitimler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Farklı sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşme ve insan hakları eğitimi alanındaki projelerinde danışmanlıklar yaptı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi ve İslami hareketler üzerine çalışmakta ve yazılar yayımlamaktadır.

 

Irmak Akıncı Canbaz Hakkında 

Ankara’da dünyaya gelen ve 12 yaşındayken İzmir’e taşınan Akıncı, Ege Üniversitesi’nde Gazetecilik eğitimi aldı. 2013 yılında mesleğini yapmaya İstanbul’a geldi. Gazete editörlüğü, dergicilik ve halkla ilişkiler gibi pek çok sektörde çalıştıktan sonra, Bilgi Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans eğitimi almaya ve sivil toplum alanında çalışmaya karar verdi. Akıncı, Nisan 2019’da Ağ Etkileşim Sorumlusu olarak Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekip’e katıldı.

Tarih
2021-05-06 20:30 - 22:00
╲╱