GERİ

KARARTMA TEKNİĞİ İLE YARATICI YAZMA

Mart 24, 2021

Saat: 19:00-21:00

 

“Güneş mor olmaz, sarı olur” der birileri, bir daha güneşi sarıdan başka bir renge boyamaya cesaret edemeyiz. Yaratıcı özgüven ve yaratıcılık, o güneşi mora boyamaya cesaret edebilmektir.

Karartma tekniği ile yaratıcı yazma, Yaratıcı düşünme becerilerinin sözcüklerle, renklerle ve farklı uyaranlarla harekete geçirilmesine yönelik bir tekniktir. Uygulamalar, “Blackout Poetry” (karartma) tekniği ile üretilen yazı çalışmalarından oluşur. 

"Karartma Tekniği ile Yaratıcı Yazma”da karartma tekniğini tanıyarak, orijinal metinler üzerinde çalışıp metinleri yeniden tasarlayarak eski öykülerden yeni öyküleri nasıl oluşturabileceğimizi konuştuk. Okuma ve yazma becerilerini pekiştirmenin yanı sıra farklı disiplinlerde farklı amaçlar için de kullanılabilecek bu tekniği tanıdığımız Karşılaşmalar’da, yazar Dr. Nilay Yılmaz konuşmacı, Değişim Elçisi Zeynel Özbalçık ise moderatörlük görevini üstlendi.

Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir.

 

Nilay Yılmaz Hakkında

1992’de Anadolu Üniversitesi İngiliz Dili ve Öğretimi Bölümü’nden mezun olan Nilay Yılmaz, yüksek lisansını yabancı diller, doktora eğitimini ise Türkçe öğretimi ve çocuk edebiyatı üzerinde yaptı. 24 yıl devlet ve vakıf üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. MEB hizmet içi eğitim programlarında, AB projelerinde, STK’larda, ERG, ÖRAV, çocuklar için felsefe (P4C) vb. eğitim platformlarında okuma kültürü, eleştirel ve yaratıcı düşünme konuları üzerine yapılan çalışmaların yetişkin eğitimlerinde uzman eğiticilik yapan Yılmaz, yaratıcı okuma ve yazma konusunda eğitim almak isteyen kurumlarla ve eğitimcilerle çalışıyor; yaratıcı düşünme becerileri ile ilgili uygulamalı eğitimler ve atölye çalışmaları düzenliyor; eğitim danışmanlığı yapıyor.

 

Zeynel Özbalçık Hakkında

Tokat-Turhal Kat Köyünde Sınıf öğretmeni olarak görev yapmaktadır.Tokat ilinde MEB Yenilikçilik Ödülü ve Yenilikçi Öğretmen Proje Hazırlama yarışmasında ikincilik ödülü aldı. 14.Eğitimde İyi Örnekler Konferansında Poster sunumu yaptı. Günışığı Yayınevinin düzenlediği Eğitimde Edebiyat Semineri’nde Yaratıcı Okuma uygulamaları sunumu yaptı. Öğretmen Ağı, Hayal Gücü Merkezi ve Her Çocuk Bir Tohum Projelerinde gönüllü olarak çalışmaktadır. Hayal Gücü Merkezi Blog sayfasında yazıları, Kil-tablet ve Edebiyat Haber ve Teneffüshane dergilerinde öyküleri yayınlandı.

 

 

Tarih
2021-03-24 19:00 - 21:00
╲╱