Çar, 11/22/2023 - 14:01 tarihinde halukgoksel tarafından gönderildi

Yayın Tarihi

Burası Tamamen Bizim Kampı

Yazar: Didem Uygun

“Gerçek zenginlik bu olmalı; birbirinden güzel, küçüklü büyüklü insanlar. Kampta fırsat buldukça, hatta sık sık da fırsat yaratarak, hepsi birbirinden farklı ama birbirini olduğu gibi kabul eden topluluğun hiç acemilik çekmeden ne kadar uyumlu hareket edebildiğini seyrediyorum hayranlıkla. Tüm farklılıklarımızla, ayrımcılık yapmadan ve birbirimizin hakkını gözeterek birlikte yaşayabiliriz aslında diyorum, bak işte oluyor!” -İsmail Örnek, Burası Tamamen Bizim Kampı Katılımcısı

Burası Tamamen Bizim Kampı’nın ilki 2020 yazında gerçekleşmişti. Adana, Hatay ve Mersin’den Değişim Elçisi öğretmenler, tamamen kendilerine ait olan ve eğitim üzerine doğada bir buluşma kurgulamıştı. Buluşmanın adı “Burası Tamamen Bizim Kampı” olarak seçilmişti, öğretmenin eğitimin öznesi olduğu kampın ismiyle müsemma idi.

Burası Tamamen Bizim Kampı bu yıl ikinci kez, 16, 17 ve 18 Ağustos 2021 tarihlerinde düzenlendi. Bir önceki seneden daha da kalabalık bir grup, 38 öğretmen ve eğitim paydaşı, eğitimi doğada konuşmak ve deneyimlerini paylaşmak için bir kez daha Mersin’deki Şaymana Arslanköy Tesisleri’nde bir araya geldi.

Adana, Hatay ve Mersin’den Değişim Elçisi öğretmenler, içerikleri oluşturmaktan kamp alanını düzenlemeye, tüm planlama ve hazırlığı kendileri üstlendi. Uzun ve hummalı bir planlama süreci sonucu, sanat, eğitim, felsefe ve psikoloji temalarını doğa üzerinden ele alan atölyeler ve konuşmalardan oluşan, dolu dolu üç günlük bir kamp programı oluştu. Akademisyen Veli Mert’in resim okumaları atölyesi, nam-ı diğer seyyah öğretmen Şahin Çevik’in Afrika seyahatinde eğitim üzerine edindiği deneyimlerin paylaşımı, İsmail Örnek’in yürüttüğü Çevre ve Orman Forumu bu etkinliklerden sadece birkaçıydı. Kampı kurgulayan Değişim Elçisi öğretmenler, yetişkinlere olduğu kadar çocuklara da atölyeler ile alan açtı. Mustafa Dursun’un öykü atölyesi ve Nilgün Karayılan’ın yaratıcı drama atölyesi, çocuklara yönelik olarak eş zamanlı gerçekleşti.

“Güneş doğar ve erkenden başlayan gün kuşlarla birlikte cıvıldayan çocuk sesleriyle dolar. İşte bu diyorum! Kimse çocuğunun peşine düşmüyor, kimse çocuğuna yapma, etme, koşma demiyor. Çocuklarımız doğadan, doğallığından ne kadar kopuk yaşıyorlar, bu farkı mutlulukla ama buruk bir halde izliyorum. Doğa çocuklarımıza iyi geliyor. Daha çok doğalımızda olmanın yollarını bulmalıyız.” Meral Deniz, Burası Tamamen Bizim Kampı Katılımcısı

Kamptan döndükten sonra gönülleri hala Arslanköy’de kalan katılımcılar kamptaki deneyimlerini, anılarını ve duygularını Burası Tamamen Bizim Kampı 2021 Kamp Günlükleri yazısında derledi. Kamp katılımcılarından Roza Arduçluoğlu da üç günlük kamp sürecini kayıt altına aldı. Hem kamp günlükleri, hem de kamp filmi ile bu üç gün zihinlerde daha kalıcı hale geldi. Kamptan ayrılırken katılımcıların bir sonraki kampın hayalini hemen kurmaya başlaması ise öğretmenler ve eğitimin paydaşları olarak doğada bir araya gelmenin ne kadar iyi hissettirdiğinin yalnızca bir işaretiydi. Böylesine kapsamlı bir kampı ikinci kez kurgulayan ve hayata geçiren Adana, Hatay ve Mersin’den Değişim Elçileri, süreçte edindikleri deneyimleri diğer illerdeki öğretmenlerle paylaşmak üzere 4 Kasım 2021 tarihinde Zoom üzerinden bir buluşma düzenledi. Buluşmaya katılan öğretmenler kamp sürecini ilgi ve heyecanla karşıladı. Bu iyi örnekle, gelecekte pek çok farklı şehirde “Burası Tamamen Bizim” kampları olacağını umuyoruz.

“Hepimizin sosyalleşmeye, bir arada olmaya ihtiyacı varmış. Ekranlardan yüzünü ezberlediğim, daha önce hiç görmediğim ve kampta sanki yıllardır tanıyormuşcasına muhabbet edebildiğim, birlikte gülebildiğim Ağ’ın güzel insanları iyi ki vardınız. Gerçekten “Burası Tamamen Bizim”di. Yeni geldiğim yere yabancı değil, ait hissettim. Şehrin gürültüsünden uzakta, doğanın sesiyle olmak bir çeşit terapi gibi geldi. Gelişim ve dönüşüm benim için bambaşka bir noktadaydı.” Besime Büşra Karakoyun, Burası Tamamen Bizim Kampı Katılımcısı

*Bu yazının orijinali Eylül 2020-Aralık 2021 Öğretmen Ağı Faaliyet Raporu’nda yayınlanmıştır.


Didem Uygun Hakkında

İstanbul’da doğup büyüyen Didem, 2020 yılında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Tarih bölümlerinden mezun oldu. Eskiden beri hayali sivil toplum alanında çalışmak olan Didem, 2021 yılında Öğretmen Ağı ile tanışarak Kolaylaştırıcı Ekibe dahil oldu.

İki kedisi olan Didem doğada vakit geçirmeyi, kuş gözlemlemeyi, denizi ve hayvanları çok seviyor. Çocuklarla vakit geçirmekten ve sohbet etmekten ayrı bir keyif alıyor. Kutu oyunları, sinema ve tarih de diğer ilgi alanlarından.



Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.