Ekolojik Odaklı Süreçlere Katılımı Arttırmak: Benim Doğa Şapkam

İlyas AKÇA, Seda ERSOY, Seher ÖZKAY, Nuray ARDIÇ, Songül KALAYCI, Burcu BAŞAK

Problem Neydi?

Motivasyon, öğrenmeyi ve davranışlarımızı etkileyen önemli bir güçtür. Çocukların çalışmasını, belirli bir amaca doğru harekete geçmesini sağlar. Pek çok konuda olduğu gibi ekoloji odaklı süreçlerde de çocuğun katılımını sağlamak için motivasyonunu artırmak önemlidir. Ekoloji odaklı süreçlere katılım çocukların öğrenme motivasyonu desteklenerek arttırılabilir. Peki, çocuğun motivasyonunu arttırıcı ekolojik odaklı süreçleri nasıl sağlayabiliriz?


Çözüm 

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı Yaratıcı Problem Çözme sürecinde, çocukların ekolojik konularda kendinde ve çevresinde farkındalık yaratmasını destekleyen ve çocukların karar alma süreçlerine katılımının artmasına katkı sunan  “Benim Doğa Şapkam” çözümü geliştirildi. Çözümün okul genelinde öğrenci katılımı ve ekoloji konusunda farkındalık yaratması amaçlandı.

“Benim Doğa Şapkam” etkinliğinde öğretmen düz siyah kartondan bir şapkayla sınıfa girer, öğrencilere bunun kendi “doğa şapkası” olduğunu söyler ve sınıfa sorar: “Siz kendi doğa şapkanızı tasarlasaydınız bu nasıl bir şapka olurdu?”. Öğrenciler kendi doğa şapkalarını tasarlarlar. Son aşamada çember olunur, öğretmen öğrencilere ekolojik farkındalık üzerine sorgulamalarını sağlayacak sorular yönelterek tartışmayı şekillendirir. Öğrenciler çemberde şapkaları üzerinden doğa ve çevre hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaşırlar. Etkinliğin ayrıntılı yönergesine ulaşmak için “Çözümümü İndir” butonuna tıklayabilirsiniz.

Etkisi

Çözüm, farklı kademelerden öğrencilerle birlikte gerçekleştirildi. Süreç boyunca öğrencilerin ekolojik farkındalığının geliştiği, bu konuda harekete geçme, karar alma motivasyonlarının arttığı gözlemlendi.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Çözümü Geliştirenler

İlyas AKÇA (Sınıf Öğretmeni), Seda ERSOY (Okul Öncesi Öğretmeni), Seher ÖZKAY (Matematik Öğretmeni), Nuray ARDIÇ (Okul Öncesi Öğretmeni), Songül KALAYCI (Görsel Sanatlar Öğretmeni), Burcu BAŞAK (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?