<< GERİ

ARKA PLAN I UZAKTAN EĞİTİMDEN OKULA DÖNÜŞ

Uzaktan eğitimin haziran ayında sonlanacağı konuşulurken, yeni eğitim-öğretim yılında okula dönüşün nasıl olacağı merak konusu. Koronavirüsten etkilenen eğitim sistemini izlemeye ve sahadan deneyimleri derlemeye devam ediyoruz. Okula dönüşle ilgili yapılan çalışmalar eğitimin arka planına dair neler söylüyor?

Okula Dönüşe Hazır Mıyız?

Okula dönüşün eylül ayında gerçekleşeceği konuşuluyor. Uzaktan eğitim deneyimlerinden yola çıkarak, yeni eğitim-öğretim döneminin planlanmasına şimdiden başlandı. Salgın nedeniyle okullara verilen ara çocukların öğrenme süreçlerini doğrudan etkiledi. Bu sebeple, okulların yeniden açılma sürecinde ağırlıkla telafi eğitimi konusu ele alınıyor. 

Geçiş sürecinde çocukların yalnızca akademik başarılarını değil, psikolojik durumlarını da gözetmek gerekiyor.  Çocuklar iki ayı aşkın süredir eğitimlerine alışık oldukları okul ortamından, öğretmenlerinden ve arkadaşlarından ayrı şekilde devam ettiler. Uzun süredir sokağa çıkmıyorlar. Bu sebeple telafi eğitimleri ile birlikte psikososyal destek çalışmalarının da eş zamanlı olarak planlanması oldukça önemli. Ayrıca, okula dönüşte atılması gereken adımların başında sağlık ve hijyen önlemleri de geliyor. 

Okula dönüşün gerçekleştiği ülkelerde yapılan araştırmalar, okuldan uzakta olunan sürenin uzamasıyla özellikle risk altındaki çocukların okula dönüş oranlarında azalma olduğuna işaret ediyor. Örneğin, Afrika’da ebola salgını sonrası kapanan okullar tekrar açıldığında pek çok çocuk okula dönmedi. Çocuklar sadece eğitim açısından geride kalmadılar, çocuğa yönelik şiddet ve istismar vakalarında da artış görüldü. Risk altındaki öğrencilerin salgın döneminde eğitime devam edebilmeleri, okula geri dönmelerine katkı sağlayabilir. Okuldan uzakta kalınan süre boyunca bu çocukların sağlık, beslenme ve güvenlik durumlarının da değişebileceği belirtiliyor. 

Bu çocukların eğitime devamının hem salgın sırasında hem salgın sonrasında etkili bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. ERG Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık’ın okula dönüş sürecini ele aldığı “Türkiye’de Koronavirüsün Eğitime Etkileri VI: Okullar açılmaya hazır mı?” başlıklı yazısı önümüzdeki hafta ERG Blog’da yayımlanacak. 

Zor Zamanlarda “Bir Arada” Etkinlikleri Devam Ediyor

Eğitim Reformu Girişimi’nin, içinden geçtiğimiz bu zor günlerde bir arada konuşmaya ve paylaşmaya devam etmek için düzenlediği etkinlik serisi Bir Arada, mayıs ayı boyunca online olarak gerçekleşti. ERG YouTube kanalında canlı olarak yayınlanan etkinliklerde, zor zamanlarda eğitim, zor zamanlarda öğretmen, evde hareket ve oyunla öğrenme başlıklarında uzman konuşmacılar ağırlandı. 27 Mayıs Çarşamba günü gerçekleşecek son online Bir Arada etkinliğinde ise evde sanat ve yaratıcılık konuşulacak. Etkinlikleri canlı olarak izlemek için ERG YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Yaratıcı Problem Çözme Programı Dijitalde Devam Ediyor

Öğretmenlerin her gün karşılaştıkları problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşmasını ve yaratıcı özgüvenlerinin artmasını sağlayan Yaratıcı Problem Çözme Programı, uzaktan eğitim sürecinde dijital ortamda devam ediyor. Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinin yürütücülüğünü üstlendiği oturumlara katılan öğretmenler, adım adım yaratıcı problem çözme becerisi ediniyor. Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisi prensiplerinin öğrenildiği Program, haziran ayında da devam edecek. Program oturumlarını, Öğretmen Ağı Etkinlik Duyuruları’ndan takip edebilirsiniz. 

Dünyanın Dört Bir Yanından Binlerce Öğretmen T4 Konferansı’nda “Yeni Normal”i Konuşacak

Koronavirüs sonrası bizleri nelerin beklediği, dünyanın dört bir yanından binlerce öğretmenin katılacağı çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek uluslararası T4 Konferansı’nda konuşulacak. Öğretmen Ağı'nın da dahil olduğu, çeşitli ülkelerden 70’den fazla partnerin ortaklığıyla düzenlenen konferansa kayıt için tıklayınız. 

Bayram Haftası için Ekibimizden İlham Veren Öneriler

  • Öğretmenin Sesi Podcasti: Eğitimin farklı konularını öğretmenlerin tartıştığı yeni podcast serimiz başladı. Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinin katılımıyla, şimdiye kadar dört farklı konuda yayın yapıldı. Podcastleri, Öğretmen Ağı Spotify hesabından veya Öğretmen Ağı YouTube kanalına abone olarak takip edebilirsiniz. 
  • Meraklının El Kitabı Boyama Kitapçığı: Uzaktan eğitim döneminde tüm merak edenlere ilham veren Meraklının El Kitabı, şimdi de Gökçe Yavaş Önal’ın resimlediği bir boyama kitapçığına dönüşüyor. Meraklının El Kitabı Boyama Kitapçığı’na buradan ulaşabilirsiniz. Kitapta yer alan örnek etkinlikleri evde uygulayabilmek için buraya tıklayarak kitabı indirebilirsiniz.
  • Saçmalama Sandalyesi: Yaratıcılığın önündeki en büyük engellerden biri, hata yapma korkusu. En çok saçmalayanın kazandığı bir oyun olan Saçmalama Sandalyesi, körelmiş yaratıcılığımızı yeniden ortaya çıkarır. Saçmalama Sandalyesi’ni buradaki yönergeyi takip ederek evinizde oynayabilirsiniz. 

    İzlemek İçin Tıklayın

Pandemi Sürecinde Sivil Toplum Neler Yapıyor? 

Arçelik tarafından ATÖLYE işbirliğiyle, 15-17 Mayıs 2020 tarihleri arasında dijital olarak gerçekleşen Hack the Normal hackathonunda, koronavirüse karşı sağlıklı yaşam, sosyal yaşam ve sürdürülebilir yaşam alanlarında ürün, hizmet ve iş modelleri geliştirildi.

Darüşşafaka Cemiyeti’nin her yıl ülke çapında yaptığı ve 31 Mayıs olarak açıkladığı sınav tarihi, salgın nedeniyle 28 Haziran'a ertelendi. Tam Burslu Eğitim için Darüşşafaka Sınavı, 28 Haziran 2020 Pazar günü 24 farklı ilde yapılacak. Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

Habitat Derneği; gönüllüleri ve sürdürülebilir kalkınma alanında çalışan gençlerle 18 Mayıs 2020 tarihinde düzenlenen Amaçlar için Gençlik Koordinasyon Toplantısı’nda online olarak bir araya geldi.

BirİZ Derneği’nin YanYana Türkiye'nin Her Yerinde projesi online eğitimlerle başladı. Proje kapsamında, geçici koruma statüsündeki öğrencilerle çalışan öğretmenler yeni bilgi ve yöntemlerle buluştu. Projenin ilk eğitimi, “Covid 19, Mülteci Örencim ve Benbaşlığında 22 Mayıs Cuma günü saat 10:00-14:00 arasında yürütüldü. 

YGA’nın çocuklara bilimi sevdirmek için başlattığı Bilim Seferberliği projesinde, bağışçıların ve YGA gönüllülerinin desteğiyle 300 binden fazla çocuğa ulaşıldı. Çocuklara bilimi gençler sevdirsin diye yola çıkan Bilim Gönüllüleri projesinin amacı, yüz binlerce çocuğu bilimle buluşturmak. Başvuru ve detaylı bilgi için: bilimgonullusu.org

Hümanist Büro‘nun gönüllülük esası ile yürüttüğü “Haber18”, Türkiye’de ve dünyada özellikle çocuk hakları alanındaki gelişmeleri, iyi örnekleri ve alandaki kaynakları bir araya getirerek çocuk hakları hareketini güçlendirmeyi hedefliyor. 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR), Tohum Otizm Vakfı ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle gerçekleşen Herkes Aynı Olsa kampanyası, #EngellilerHaftası'nda farklılıkların birlikteliğine dikkat çekti. Kampanya katılanlar, herkesin farklılıklarıyla var olduğunu vurgulamak için profil resimlerini “aynı” yaptı.

Engel Biziz Derneği, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için birçok alanda destek vermeye çalışıyor. Özel eğitime gereksinim duyan bireyler için tasarlanan Tatam Eşleme Uygulaması ile ayırt etme, el göz koordinasyonunu geliştirme, soyut düşünme ve problem çözme gibi birçok alanın ve becerinin gelişmesi hedefliyor. İncelemek için tıklayınız.