Aile Bireyleriyle Empati Kurmak: Sen Olsan Ne Yapardın?

Besime Büşra Karakoyun, Çölban Dayıoğlu, Esin Ekinci, Gizem Ok Uluçay, Gökhan Atik, Gözde Uysal, Gülnaz Bekar, Meriç Dönmez, Neriman Dorukan, Özlem Ünal, Sedanur Ünlüoğlu, Sena Sezen Tulumoğlu ve Sevilay Eş Şengül

Problem Neydi?

Zorlu, belirsizliklerle dolu, kendimizin ve yakınlarımızın sağlığından endişe ettiğimiz bir dönemde veliler bir gecede sınıfın bir parçası haline geldiler. Zaman zaman, bir nevi öğretmen rolü üstlendiler. Bu dönemde Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinin yoğunlaştığı bir konu da velilerin rolü ve çocuklarla iletişimi oldu. Peki, çocukların, öğretmenlerin ve velilerinin iletişiminin ve tanışıklığının her zamankinden daha farklı, daha güçlü olmasını gerektiren bu dönemde veli ve çocuk tanışıklığını nasıl yeniden keşfederiz?


Çözüm 

Öğretmen Ağı topluluklarından biri olan Takımyıldız Topluluğu’ndan 13 Değişim Elçisi öğretmen, Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisiyle 8 aylık bir araştırma ve çalışma dönemi sonunda, veli ve çocuk tanışıklığı ihtiyacına yönelik yaratıcı etkinlik, oyun, yöntem ve öneriler içeren Veli-Çocuk Tanışıklığı Kitapçığı’nı hazırladı.

Aşağıda yer alan çözüm, kitapçığın içinde yer alan 16 çözümden yalnızca biri. Aşağıda yer alan “Çözümümü İndir” kısmından etkinliğin tamamına erişebilirsiniz.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.


Etkisi

Veli-Çocuk Tanışıklığı Kitapçığı’nı hazırlarken Çevrimiçi PDR Topluluğundan, Ebru Aktan Acar’dan ve Tülin Şener’den uzman görüşü ve geribildirimler aldık. Ardından kitapçığımızı sahada Ankara, Denizli, Gaziantep, Mersin, Kayseri, Kütahya, İstanbul ve Tekirdağ’dan 53 veli ve 3-18 yaş aralığındaki çocukları ile test ettik. Velilerin %78’i “Kitapçık çocuğumla tanışıklığımı artırdı.” ve %100’ü “Kitapçığı diğer veli arkadaşlarıma tavsiye ederim.” olarak düşüncelerini belirtti.

“Kitapçık ergenliğe giren ve her geçen gün uzaklaşıyoruz diye kaygılandığımız kızımla ilişkimize yardım seti gibi geldi. Özellikle eşimde farkındalık yarattı.” — Anne, Ankara

“Akşam yemeğinde birbirimizi tanıma soruları sorar olduk. Birbirimizi kendimizden daha iyi tanıdığımızı fark ettiğimiz anlarla da karşılaştık. Kitapçık, mutlu aile rehberimiz oldu.” — Anne, İstanbul

“Verilen etkinlikler, ailemizde zaten süregelen etkileşimlere katkı sağladı. Diğer veliler için de bir farkındalık yaratacağını düşünüyorum.” — Baba, İstanbul


Etkinliği Geliştirenler

Besime Büşra Karakoyun (Okul Öncesi Öğretmeni), Çölban Dayıoğlu (Okul Öncesi Öğretmeni), Esin Ekinci (Sınıf Öğretmeni), Gizem Ok Uluçay(Sınıf Öğretmeni), Gökhan Atik (Sınıf Öğretmeni), Gözde Uysal (Matematik Öğretmeni), Gülnaz Bekar (Sınıf Öğretmeni), Meriç Dönmez (Psikolojik Danışman), Neriman Dorukan (Görsel Sanatlar Öğretmeni), Özlem Ünal (Fen ve Teknoloji Öğretmeni), Sedanur Ünlüoğlu (Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni), Sena Sezen Tulumoğlu (Sınıf Öğretmeni) ve Sevilay Eş Şengül (Türkçe Öğretmen)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?