Dijital Çözüm: Dijitalleştirme Kiti

Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi & HMD Ekibi

Problem Neydi?

Uzaktan eğitim süreciyle birlikte yüz yüze uyguladığımız pek çok etkinliği, çözümü veya oyunu da dijitale uyarlama ihtiyacımız da arttı. Peki; "Daha önce yüz yüze eğitimde uyguladığımız etkinlikleri/çözümleri/oyunları nasıl dijitale uyarlayabiliriz?"


Çözüm 

Uzaktan eğitim dönemi öncesinde Yaratıcı Problem Çözme Programlarında Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisiyle geliştirilen çözüm fikirlerinin çoğu yüz yüze eğitimde sınıf içinde öğretmenler kolaylaştırıcılığında uygulanacak etkinlik, oyun, program vb. çalışmaları içeriyordu. Uzaktan eğitim süreciyle birlikte, program kapsamında geliştirilmiş çözüm fikirlerinin aynı zamanda dijital platformlarda da uygulanabilmesine yönelik bir ihtiyaç ortaya çıktı. Daha çok çözüm fikrinin uzaktan eğitim döneminde uygulanabilmesi için öncelikle her çözüm fikrinin hangi kriterler dikkate alınarak dijitale uyarlanabileceğine ilişkin bir ’Dijitalleştirme Kiti’ hazırlandı.

Etkisi

“Dijitalleştirme Kiti”ni rehber edinerek fiziksel çözümleri dijitale uyarladığımız “Dijital Çözümler Programı” sürecinde toplamda 5 Değişim Elçisinin yürütücülüğünde 14 katılımcı öğretmen aracılığıyla 321 öğrenci ile tüm kademelerde çalışıldı. Uygulamanın ardından gönderilen değerlendirme formlarında katılımcı öğretmenlerden uygulamanın etkisini 1-5 arasında puanlamaları istendi. Öğretmenler yürüttükleri uygulamanın etkisini ortalama olarak 5 üzerinden 4 olarak değerlendirdiler. Bu kapsamda öğretmenlerin genel olarak uygulamanın etkisine dönük olumlu bir değerlendirmeleri olduğu söylenebilir.  Öğrencilerin uygulamadan olumlu etkilendiklerini; işbirliği, merak, heyecan gibi konularda gelişme gösterdiklerini kaydettiler.

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Dijitale Uyarlayanlar

Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi & HMD Ekibi

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?