GERİ

Zor Zamanlarda Öğretmenlik: Hasan Ali Yücel’in “Öğretmen” Görüşünden, Günümüz Öğretmenliğine

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Nisan 13, 2023

Saat: 20:30-22:00

 

Günümüzde öğretmenlik mesleği, anlam ve statü kaybından ekonomik sorunlara kadar birçok zorlukla karşı karşıya. Mevcut sorunları ve çözüm önerilerini tarihsel, sosyo-politik koşulları dikkate alarak katmanlı bir şekilde tartışmak gerekiyor. Bu noktada tartışmayı cumhuriyetin kuruluşundan başlayarak  günümüzdeki öğretmenlik deneyimine ilişkin bir hat üzerinden yapmak oldukça önemli.

 

Bu bağlamı tartışmak üzere Tanıl Bora ve Kenan Çayır’ın konuşmacılığını, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Ayşe Alanın ise moderatörlüğünü üstleneceği Zor Zamanlarda Öğretmenlik: Hasan Âli Yücel’in “Öğretmen” Görüşünden, Günümüz Öğretmenliğine etkinliğine davetlisliniz! Tanıl Bora tartışmayı kimilerince “Türk aydınlanması” ile özdeşleştirilen, kimilerince Hümanist-Batıcı yabancılaşmanın müsebbibi sayılan, Köy Enstitüleri’nin “siyasi sorumlusu” Hasan Âli Yücel’in gözünden ele alırken. Kenan Çayır ise günümüzde kamucu siyasetle bağı kopartılan ve piyasa dinamiklerine teslim edilen bir eğitim sistemindeki öğretmenlik deneyimlerine değinecek. 13 Nisan Perşembe günü saat 20.30-22.00 arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek etkinlikte buluşalım!


 

Etkinlik herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Aşağıda yer alan “Etkinliğe Kaydol” butonuna tıklayarak etkinliğe kaydınızı oluşturabilirsiniz.

 

 

ay%C5%9Fe%20alan.png

Ayşe Alan

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olan Alan; ODTÜ Tarih Bölümü lisans, Bilkent Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans mezunu. Çeşitli okullarda tarih öğretmenliği, bölüm başkanlığı ve idareciliğin yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi’nde (SEÇBİR) proje koordinatörü olarak görev yaptı. Çeşitli günlük gazeteler ve web sitelerine eğitimle ilgili yazılar yazıyor. Toplumsal cinsiyet, ayrımcılık, ırkçılık, tarih ve demokrasi eğitimi, eğitim politikaları, eleştirel düşünme çalışma alanları arasında.

 

kenancayir.png

Kenan Çayır

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.  Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.

 

tan%C4%B1lbora.png

Tanıl Bora

İstanbul Erkek Lisesi’ni ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 1984-88 arasında haftalık haber dergisi Yeni Gündem’de gazetecilik yaptı. 1988’den beri İletişim Yayınları’nda araştırma-inceleme dizisi editörüdür. O zamandan beri kitap çevirmenliğiyle de meşguldür. 1993’ten 2014’e kadar üç aylık sosyal bilimler dergisi Toplum ve Bilim dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 1989’dan beri düzenli yazdığı aylık sosyalist kültür dergisi Birikim’in 2012’de yayın koordinatörlüğünü üstlendi. Ağırlıklı çalışma alanları, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçiliktir. Bu konularda yayımlanmış kitapları: Hasan Âli Yücel (İletişim 2021), Zamanın Kelimeleri (Birikim Kitapları, 2018), Cereyanlar - Türkiye’de Siyasî İdeolojiler (İletişim Yayınları, 2017), Medeniyet Kaybı - Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar (Birikim Yayınları, 2006), Türkiye’nin Linç Rejimi (Birikim Yayınları, 2008).

 

Tarih
2023-04-13 20:30 - 22:00
Konum
Çevrimiçi
╲╱