GERİ

Ders Kitaplarında Mülteciler: “Mazlum, Muhtaç, Misafirlerimiz”

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Nisan 7, 2022

Saat: 20:30-21:45

 

Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR) işbirliğiyle:

se%C3%A7bir.png

 

 

 

 

Son yıllardaki göçlerle Türkiye dünyada en fazla sığınmacının, mültecinin yaşadığı ülke haline geldi. Bu durum birçok zorluk yanında toplumsal uyum ve kapsayıcı uygulamaların geliştirilmesi konusunda önemli fırsatlar da barındırıyor. Bu fırsatlar için en önemli alanlardan biri de eğitim. Nitekim toplumsal uyumu sağlama amacıyla ders kitaplarında zorunlu göçle gelenlere de yer verilmeye başlandı. Peki, mülteciler ve mültecilik konusu ders kitaplarında nasıl ele alınıyor?


“Ders Kitaplarında Mülteciler: ‘Mazlum, Muhtaç, Misafirlerimiz’” etkinliğinde Öğretmen Ağı “Mültecilik ve Ders Kitapları” adhokratik topluluğundaki farklı branşlardan öğretmenlerin ve araştırmacıların konuyla ilgili yürüttüğü araştırmanın sonucunda ders kitaplarında mültecilerin nasıl temsil edildiğine dair bulgulara birlikte bakacağız, ders kitaplarında ne gibi geliştirmeler yapılabileceğini konuşacağız. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Kenan Çayır’ın, Değişim Elçilerinden Serpil Hizmetçi’nin ve Columbia Üniversitesi Karşılaştırmalı Uluslararası Eğitim ve Sosyoloji bölümünden Yeşim Hancı Kaya’nın konuşmacılığında gerçekleşecek “Ders Kitaplarında Mülteciler: ‘Mazlum, Muhtaç, Misafirlerimiz’” etkinliği için 7 Nisan Perşembe akşamı 20:30 - 21:45 saatleri arasında Zoom’da buluşalım.

 

kenancayir.png

Kenan Çayır Hakkında

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Tarih Vakfı’nın Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi’nde öğretmenlere ve ders kitabı yazarlarına yönelik eğitimler verdi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Farklı sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşme ve insan hakları eğitimi alanındaki projelerinde danışmanlıklar yaptı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi ve İslami hareketler üzerine çalışmakta ve yazılar yayımlamaktadır. 

 

serpil_hizmetci.png

Serpil Hizmetçi Hakkında

1980 yılında Libya, Tobruk’ta doğdu. 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü‘nden mezun oldu. Bir yıl Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde sınıf öğretmenliği yaptı. Yüksek lisans olarak, 2007 yılında Çukurova Üniversitesi İlköğretim Anabilim Dalı‘ndan ‘İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Ödev Stilleri ile Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’ adlı tezi tamamlayarak mezun oldu. Halen Mersin ilinde sınıf öğretmeni olarak çalışıyor. Çevrimiçi gönüllü çalışmalara katılıyor. Bir yıldır Bambu Eğitim Platformu’nda gönüllü eğitmenlik yapmakta. 2019 yılından bu yana Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olarak Ağ içerisindeki çalışmalarda yer almakta.

 

ye%C5%9Fihancikaya.png

Yeşim Hancı Kaya Hakkında

Yeşim Hancı-Kaya, Columbia Üniversitesi Teachers College’da Karşılaştırmalı Uluslararası Eğitim ve Sosyoloji alanında Fulbright bursiyeri olarak doktora yapmaktadır. Doktora çalışmaları kapsamında ABD, Türkiye ve Doğu Afrika ülkelerinde mülteci eğitimi üzerine araştırmalar yürütmektedir. Yeşim, doktora eğitimi öncesinde eğitim alanında uluslararası kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarında çeşitli pozisyonlarda çalışmış, farklı dezavantajlı grupları hedefleyen eğitim programları yürütmüştür. University College London, Deusto Üniversitesi ve Aarhus Üniversitesi’nden eğitim politikası alanında yüksek lisans, Koç Üniversitesi’nden ise sosyoloji ve psikoloji lisans derecelerine sahiptir. Başlıca ilgi alanları eğitim politikaları, eğitim sosyolojisi, mülteci eğitimi, kapsayıcı eğitim, vatandaşlık ve insan hakları eğitimidir.

 

 

Tarih
2022-04-07 20:30 - 21:45
╲╱