Ne Eğitimde Ne İstihdamda: NEET Gençlerin Farklı Profilleri ve Beklentileri
Mayıs 14, 2025
Saat: 20:00-21:30
SEÇBİR İşbirliğiyle:
14 Mayıs Çarşamba günü 20:00-21:30 saatleri arasında Zoom’da online olarak gerçekleşecek Ne Eğitimde Ne İstihdamda: NEET Gençlerin Farklı Profilleri ve Beklentileri etkinliğine davetlisiniz!
Türkiye, OECD ülkeleri arasında en yüksek NEET (eğitimde, istihdamda veya herhangi bir eğitim programında yer almayan) genç oranına sahip ülkelerden biridir. NEET olgusu, sınıfsal eşitsizlikler, toplumsal cinsiyet, toplumsal dışlanma, eğitimde fırsat eşitsizliği ve gençlerin geleceğe yönelik umutlarını belirleyen yapısal dinamiklerle doğrudan ilişkilidir. Bu buluşmada Pınar Uyan hocamızla Türkiye’deki NEET gençlerin farklı profillerini eğitime odaklanarak ele alacağız. Bu çerçevede eğitim sistemini tüm boyutları ile tartışırken, özellikle öğretmenlerin sınıf içindeki tutumları, erken fark etme ve destek stratejileri yoluyla nasıl dönüştürücü bir rol üstlenebileceğini tartışmaya açacağız.
SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir.
Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.
Pınar Uyan Semerci
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi olan Uyan Semerci, Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürlüğü görevini de yürütüyor. Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi dekanlığı da yapmış olan Uyan Semerci’nin akademik çalışmaları siyaset felsefesi, sosyal politika ve sosyal bilimlerde metodoloji alanlarına yoğunlaşıyor. Evrensellik, adalet, haklar, katılım, vatandaşlık, insani gelişim, yapabilirlik yaklaşımı, yoksulluk, göç, kolektif kimlik oluşumları, ötekileştirme ve çocuğun iyi olma hali konularında birçok araştırma projesi yürütmüş, makale ve kitap yayını yapmıştır.
Kenan Çayır
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi
Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.
Melisa Soran
Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.