16. İstanbul Bienali ile Ekolojik Farkındalık Eğitim Dünyasıyla Buluştu

Pasifik Okyanusu’nda yüzer gezer durumda olan, Türkiye’nin yaklaşık beş katı büyüklüğündeki plastik kütleye bilim insanların verdiği isim olan “Yedinci Kıta” başlığıyla düzenlenen ve ekolojik krizlere dikkat çeken 16. İstanbul Bienali paralelinde, İKSV Alt Kat ve Öğretmen Ağı işbirliğinde ekolojik farkındalığı eğitim aracılığıyla nasıl artabileceğinin yolları arandı. Öğretmen Ağı Değişim Elçileri ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG), TEMA Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Pera Müzesi ile birlikte 7 farklı etkinlik gerçekleştirildi.

Türkiye'den ve Almanya’dan Öğretmenler ve Sanatçılarla Birlikte Öğrendik

Türkiye ve Almanya’dan sanatçı ve öğretmenlerin, kültürel eğitim alanında uluslararası düzeyde uygulanabilecek fikirlerin üretilmesi ve bu fikirlerin projelendirilmesini amaçlayan “Birlikte Öğrenmek: Sanatçılar ve Öğretmenler Arasında Kültürlerarası İşbirliği” başlıklı atölye 20-23 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenlendi. Gençlik Köprüsü Türkiye - Almanya öncülüğünde, Almanya'dan Federal Kültürel Çocuk ve Gençlik Eğitim Birliği (BKJ), Federal Almanya Drama ve Tiyatro Üst Birliği (BAG) ile Türkiye'den İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Öğretmen Ağı işbirliğinde 4 gün süren atölyeye, İKSV Alt Kat ev sahipliği yaptı. Atölyede ikili gruplar halinde çalışan 10 sanatçı ve 10 öğretmen, önümüzdeki dönemde projelerini hayata geçirecek.

Merakı Artıran Çözümler Tokat'ta Okullara Taşınıyor

Tokat İl MEM Ar-Ge Birimi’nin geliştirdiği, 2019 Aralık ve 2020 Mayıs ayları arasında Tokat’taki okullarda uygulanacak olan “Hayal Kuruyorum” Projesi, Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı’nda üretilen 11 adet çözümü de içeriyor. Projede yer alan Merak Kediyi BeslerKeşif İstasyonuBumera(n)kMerak TimiMerak KumbarasıDuvara SorHata Geri Dönüşüm Kutusu, Merako, Uçuşan SorularMerak Çarşısı ve Nedir Ne Değildir? başlıklı çözümler, 2020 Mayıs ayına dek Tokat’ta binlerce çocukla buluşacak. 

Yaratıcı Problem Çözme Programı, İstanbul Öğretmen Akademilerinde

Öğretmenlerin, her gün karşılaştıkları problemlere farklı bir bakış açısıyla yaklaşmalarını ve Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisini kullanarak problemlerine yaratıcı çözümler geliştirmelerini sağlayan Yaratıcı Problem Çözme Programı, ilk kez İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştiriliyor. Değişim Elçilerinden Nuray Ardıç ve Gizem Ok Uluçay’ın yürütücülüğündeki Program İstanbul Akademileri ile birlikte düzenleniyor. Program'a, Üsküdar Hasan Tan İlkokulu ev sahipliği yapıyor. Program kapsamında geliştirilen çözümler, 2020 Ocak ve Şubat aylarında gerçekleştirilecek Deneyim Paylaşımı etkinlikleri ile kamuoyuyla paylaşılacak.

Tokat, Çanakkale ve İstanbul’da Üretilen Yaratıcı Çözümler Öğretmenlerle Buluştu

Tokat, Çanakkale ve İstanbul’da eş zamanlı olarak başlayan Yaratıcı Problem Çözme Programları sona erdi. Tokat’ta Düzey Koleji ev sahipliğindeki Program’da, “Öğrencilerin karar alma süreçlerine katılımını nasıl artırabiliriz?” sorusuna yanıt olarak 4 farklı çözüm geliştirildi. Değişim Elçileri Gökhan Atik ve Meriç Dönmez’in yürütücü olduğu Program, 30 Kasım’da Yazmacılar Han ev sahipliğinde yapılan ve üretilen çözümlerin paylaşıldığı Deneyim Paylaşımı etkinlikleri ile sona erdi. 

Çanakkale’de ise, “Öğrencilerin ekoloji odaklı karar süreçlerine katılımını nasıl artırabiliriz?” sorusuna yanıt arandı ve 4 farklı çözüm geliştirildi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çok Amaçlı Erken Çocukluk Merkezi (ÇABAÇAM) ev sahipliğindeki Program’ın yürütücülüğünü, Değişim Elçileri Gülnaz Bekar ve Sibel Ezgi Epik üstlendi. Program, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde düzenlenen Deneyim Paylaşımı etkinlikleriyle sona erdi. 

İstanbul’da gerçekleştirilen Yaratıcı Problem Çözme Programı’nda, ekoloji odaklı çocuk katılımına odaklanan ve Çanakkale’deki Program ile aynı soruya karşılık olarak 5 farklı çözüm geliştirildi. Üretilen çözümün araç, metodoloji aktarımının esas olduğu program İstanbul ENKA Okulları ev sahipliğinde Değişim Elçilerinden Duygu Aydoğan ve Ayşe Saday’ın yürütücülüğünde gerçekleşti. Program kapsamında geliştirilen çözümler, Aralık ayı boyunca yapılacak Deneyim Paylaşımı etkinlikleri aracılığıyla öğretmenlerle paylaşılacak.

Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte

Eğitim ortamlarında engelliliğe dayalı ayrımcılığın azaltılmasına katkı sunması amacıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ve Tohum Otizm Vakfı’nın birlikte geliştirdiği “Eğitimde Engellilik Hakları Projesi”, Öğretmen Ağı işbirliğiyle yaygınlaştırıldı. İstanbul, İzmir, Gaziantep ve Erzurum’daki buluşmalara katılan Öğretmen Ağı Değişim Elçileri, proje kapsamında geliştirilen içerikleri Öğretmen Ağı araçlarını kullanarak meslektaşları ile paylaşmaya ve yaygınlaştırmaya 2020’de devam edecek.

Eylem Araştırmacı Öğretmen Programı Başladı

Öğretmen Ağı’nın en yeni icadı olan “Eylem Araştırmacı Öğretmen” Programı, kendi eğitim pratiklerini iyileştirmek öğretmenler için geliştirildi. Öğretmenlerin kendi deneyimlerini anlamlandırarak kapsayıcı eğitime ilişkin çözümler üretmelerini hedefleyen program, etnografik eylem araştırması, deneyim paylaşımı ve yaratıcı dramanın içinde olduğu üç farklı metodolojik yaklaşımı kullanan bir araştırma sürecinden oluşur. Program ilk kez, Kasım ve Aralık 2019 aylarında İstanbul’da, Değişim Elçileri Mine Aksar ve Evrim Yurtseven yürütücülüğünde uygulanıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ve Öğretmen Ağı ortaklığında, Öğretmen Ağı Değişim Elçilerinden Fisun Aykır ve Mine Aksar’ın yürütücülüğünde geliştirilen Program ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayın. Program’ın ön hazırlık sürecine katılan Evrim Yurtseven’in Program deneyimlerini aktardığı yazıyı okumak için tıklayın.

Eğitim İzleme Raporu Öğretmenler Dosyası Yayında

Eğitim Reformu Girişimi (ERG)'nin eğitim alanındaki önemli gelişmeleri izleyerek değerlendirdiği Eğitim İzleme Raporu 2019’un “Öğretmenler” başlıklı dosyası yayımlandı. Öğretmen politikalarındaki mevcut durumu değerlendiren dosyada, 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer alan öğretmen politikalarına yönelik hedefler, öğretmen yetiştirme ve geliştirme alanında yürütülen çalışmalar, öğretmen ihtiyacına ve atamalara ilişkin mevcut durum, taslak Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin değerlendirmeler ve OECD tarafından 2018 yılında üçüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Araştırması (TALIS) çalışmasının temel bulguları ele alınıyor. Eğitim İzleme Raporu Öğretmenler dosyasını okumak için tıklayın. 

Öğretmen Ağı Çalışmalarını Takip Edin!

Öğretmen Ağı çalışmaları, her ay farklı illerde, Değişim Elçisi öğretmenlerin inisiyatifiyle ve eğitimin paydaşlarıyla işbirliğinde sürüyor. Müzecilikten yaratıcı dramaya, ekolojiden çocuk katılımına, kapsayıcı eğitime, eğitim teknolojilerine ve eğitimin pek çok başka alanına temas eden çalışmaları Öğretmen Ağı aylık takviminden takip edebilir, etkinliklere buraya tıklayarak başvurabilirsiniz.