Ben Öğretmen Ağı Genel Koordinatörü Buket. Hayat olağan akışında hızla akıp giderken Öğretmen Ağı’nda olanları takip edememiş olabilirsiniz. Ağ’da #OlanBiten’lerden uzak kalmamanız için ekim ayında #OlanBiten’leri sizin için derliyoruz.

Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı yayında

Geçtiğimiz ay gönderdiğimiz #OlanBiten bülteninde ekim ayı içerisinde sizlere eleştirel dijital okuryazarlık konusu ile ilgili güzel haberlerimiz olacağının müjdesini vermiştik.

“Eleştirel dijital okuryazarlığa eğitimde nasıl yer açabiliriz?” sorusunu ele alarak Teyit işbirliği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği desteğiyle Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık Projesi için 9 aylık bir yolculuğa çıktık. Türkiye’nin 19 farklı ilinden ve birçok farklı branştan 39 öğretmen bir arada eğitimde eleştirel dijital okuryazarlığa yer açmak için üretti ve ortaya içerisinde yaratıcı çözümlerin de yer aldığı bir el kitabı çıktı.

Eğitimde Eleştirel Dijital Okuryazarlık: Öğretmenden Öğretmene El Kitabı, eleştirel dijital okuryazarlık becerilerinin eğitim ortamlarına yansımalarını ele alıyor ve teyitçilikle bağlantısını kuruyor. Öğretmenlerle birlikte hazırlanan bu el kitabı eğitimcilerin alana dair farkındalığını ve ilgisini besleyecek bölümlerin yanı sıra öğrenme ortamlarında uygulayabilecekleri etkinlik önerilere de yer veriyor. Teorinin pratik örneklerle desteklendiği el kitabını incelemek buraya tıklayabilirsiniz.

Ayrıca proje katılımcısı öğretmenlerden Değişim Elçileri Merve Bursa ve Nebi Burak Ay ile gerçekleştirilen “Eleştirel Dijital Okuryazar Olmak Öğretmenler İçin Neden Önemli?” üzerine konuştuğumuz Öğretmenin Sesi podcast serisinin yeni bölümünü ve Ağ Etkileşim Sorumlusu Irmak Akıncı Canbaz ile Teyit Eğitim Sorumlusu Kansu Ekin Tanca’nın konukluğunda “Bi’ Çırpıda Şüphe Kası”nı konuştuğumuz bölümleri Öğretmen Ağı Anchor hesabından ücretsiz olarak dinleyebilirsiniz.

Yaratıcı Problem Çözme Programı hibrit olarak başladı: Çocukların doğayla bağlarını nasıl güçlendirebiliriz?

Uzunca bir süre yüz yüze bir araya gelmekten uzak kaldığımız, yüz yüze olma deneyimini özlediğimiz bu dönemde yeni versiyonu ile bir Yaratıcı Problem Çözme Programı başladı. Hibrit olarak tasarlanan bu programda buluşmalarımız fiziksel ve çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. İlk iki buluşmamız ise 16 ve 17 Ekim tarihlerinde İzmir Çınarköy’de Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV)’nın vakıf binasında gerçekleşti; yeniden bir arada olmak ise gerçekten çok keyifliydi. 

“Çocukların doğa ile bağlarını nasıl güçlendirebiliriz?” sorusu üzerine düşündüğümüz programın üçüncü ve dördüncü buluşmaları dijital olarak gerçekleşecek. Son buluşmamızı ise 4 Aralık’ta yine İzmir’de yüz yüze gerçekleştireceğiz. Programın çıktısı olacak yaratıcı çözümleri sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.

Hem fiziksel hem çevrimiçi olarak bir araya gelmeye devam ediyoruz

Ekim ayı içerisinde bir yandan çevrimiçi buluşmalarımız devam ederken bir yandan da bir çok fiziksel buluşma gerçekleştirdik. İzmir, Ankara, Ayvalık, Adana, Mardin, Batman, Aydın Hatay şehirlerinde Ağ insanları ile bir araya gelerek özlem giderdik, yeni yüzler ile bir araya geldik ve etkinlikler gerçekleştirdik. “Acaba Öğretmen Ağı ne zaman, hangi şehirde olacak?” merak ediyorsan bizden haftalık olarak gelen Etkinlik Takvimi bültenleri kontrol edebilir, aynı zamanda Etkinlik Duyuruları sayfasını ziyaret edebilirsin.

Değişimi birlikte başlatmak için, gelin tanışalım

Mesleki ve sivil dayanışmanın örneklerini gördüğümüz bu zamanda, öğretmenlik mesleğinin kıymeti ve eğitim süreci için önemi bir kez daha tüm dünya tarafından hatırlanıyor. Dayanışmayı güçlendirmek ve değişimi birlikte başlatmak için sizi Öğretmen Ağı Tanışma Toplantısına davet ediyoruz. Ağ’ın felsefesi, araçları ve çalışma yapısı üzerine konuşup sizleri tanıyacağımız toplantı 11 Kasım Perşembe günü 19:30 - 21:00 saatleri arasında çevrimiçi olarak gerçekleşecek. Kayıt olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeniden görüşünceye dek sevgiler,

Buket Sönmez.