Dijital Çözüm: Merak Kediyi Besler

Çilem Ulun Bayar

Problem Neydi?

Yargılanma korkusu, çocukların soru sormaktan çekinmesine yol açabiliyor. Güven ortamı sağlandığında ve çocukların sorduğu sorular ciddiye alındığında, merakın yeşerdiği bir eğitim mümkün olabiliyor. Peki, “Öğrencilerin öğrenme merakını artırmak için, soru sorduklarında yargılanmayacakları güvenli ortamları nasıl yaratabiliriz?”


Çözüm 

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin kullanıldığı problem çözme sürecinde, dışlanma korkusunun ve sosyal kabul ihtiyacının öğrencilerin meraklarını dışa vurmalarında etkili olduğu gözlemlendi. Bu bağlamda, öğrencilerin meraklarını özgürce paylaşmalarını sağlayan ve yargılanmayacakları güvenli ortamı yaratarak merakı artırmayı hedefleyen "Merak Kediyi Besler" etkinliği geliştirildi. Pandemi dönemiyle birlikte dijital çözümlere olan ihtiyacımız da arttı. Bununla birlikte,"Merak Kediyi Besler" çözümü tamamen dijitale uyarlandı. Etkinlik detaylarına aşağıda yer alan çözümümü indir bölümünden ulaşabilirsiniz.

Etkisi

Etkinliği dijitale uyarlayan ve 44 öğrencisiyle uygulayan Değişim Elçilerinden Çilem Ulun’un geribildirimleri: “Öğrenciler etkinlikten çok keyif aldılar. Merak ettikleri soruları bir hafta boyunca çevrelerine sordular, çevreleri tarafından sorularının pek ciddiye alınmadığını söylediler. Sonraki hafta merak ettiklerini araştırmış olduklarını, birçoğunun sorularına mantıklı cevaplar aradıklarını gördüm. Öğrencilerin merak etmek üzerine düşünmelerini sağlayan bir çalışma. Soru sormaktan çekinen öğrencileri de kapsıyor. Bir yetişkin olarak benim de merak duygumu harekete geçirdi. Öğrencilerimin araştırmalarından yeni şeyler öğrenmiş oldum.”

Çözüm Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. Kitapçıkta yer alan atölye ve etkinlikleri uyguladıktan sonra buradaki formu doldurarak geri bildirimlerinizi iletirseniz çözümleri birlikte geliştirebiliriz.

Dijitale Uyarlayanlar

Çilem Ulun Bayar (Türkçe Öğretmeni)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?