“Özel gereksinimli öğrenci kimdir?” sorusu üzerine başlayan konuşma kapsayıcı eğitim bağlamında bu öğrencilerin konumlanmaları ve günlük konuşmalarda kullanılan ve resmi belgelerde yer alan terminolojik karmaşıklar ile devam etti. Daha sonrasında, Melike Acar Almanya ve Türkiye arasındaki demografik istatistiklerden ve yapılan araştırmanın bulgularından bahsetti. Konuşmanın sonuna doğru, araştırma sırasında kullanılan metodoloji ve içerikler dinleyiciler ile paylaşıldı. Kullanılan tutum ölçeklerindeki soru ve cümleler incelendi. Türkiye’de ortaya çıkan sekter demokratik tutumlar ve hak temelli olmayan uygulamalar konuşuldu.
Etkinliğin soru-cevap bölümünde, öğretmen katılımcılar özel gereksinimli öğrenciler bağlamında bulundukları okul ve kurumlardaki pratiklerden ve mevcut durumdan bahsetti. Eğitim fakültelerinden katılan öğrenciler, yine kapsayıcı eğitim kapsamında üniversitelerdeki öğretmen eğitimindeki uygulamalardan örnekler verdi.

Kenan Çayır, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi ve Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürüdür. Çayır, Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. Avrupa Konseyi ve EIP Sloveyna’nın ortaklaşa düzenledikleri insan hakları eğitimi seminerlerine ve Gürkaynak Yurttaşlık Enstitüsü’nün eğitici eğitimi seminerlerine katıldı; bu alanda sertifikalar aldı. Milli Eğitim Bakanlığı ve Eğitim Reformu Girişimi’nin birlikte düzenledikleri “Düşünme gücü” adlı öğretmen eğitimi projesinde uzman eğitici olarak çalıştı. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi üzerine çalışmakta, Öğretmen Ağı’na içerik danışmanlığı yapmaktadır. Çalışmalarından bazıları şöyledir: “Biz” Kimiz? Ders Kitaplarında Kimlik, Yurttaşlık, Haklar (İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2014); Ayrımcılık: Çok Boyutlu Yaklaşımlar, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları,2012, M. A. Ceyhan ile birlikte der.); Ayrımcılık: Örnek Ders Uygulamaları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları,2012, A. Alan ile birlikte der.); Eğitim, Çatışma ve Toplumsal Barış: Türkiye’den ve Dünyadan Örnekler (İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları, 2010).
