Merakı Takdir Eden Sınıflar: Merak Timi

Ayşe Saday, Duygu Şenyurt, Hayal Özdil, Merve Deniz Sevinç, Senem Sakmar, Veysel Özdemir

Problem Neydi?

Toplumsal kabul isteği merakın önüne geçebiliyor. Bu yüzden öğrenci, özgür olduğunda merakını daha rahat ifade edebiliyor. Öğrencinin sosyal kabul görmesi ve özgürce kendini ifade etmesi için merakın ve merak edenin takdir edildiği ortamlar gerekiyor. Peki, "Merakın takdir edildiği ortamları nasıl görünür hale getirebiliriz?"

Çözüm

Merak Timi

Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin uygulandığı problem çözme sürecinde, merak hakkında toplumda olumsuz bir algı olduğu ve toplumsal kabul isteğinin bireyin merakının önüne geçtiği gözlemlendi. Bireylerin merakı ve meraklı olması kabul gördüğünde ve takdir edildiğinde merakın özgürce ifade edilebildiği sonucuna ulaşıldı. Bu bağlamda, merakın görünür ve sürdürülebilir bir hale gelmesini, takdir edilmesini, bireyin merakının kabul görmesini ve özgür ifade alanı açılmasını sağlayan “Merak Timi” uygulaması geliştirildi.

Okul genelinde ya da sınıftaki gönüllü öğrencilerden bir “Merak Timi” oluşturulur. Timdeki her öğrenciye, isteğe göre önceden veya öğrencilerle birlikte hazırlanan merak kollukları dağıtılır. Merak Timi küçük merak kartları hazırlayarak okuldaki arkadaşlarından teneffüslerde veya başka zamanlarda bu kartlara merak ettiklerini yazmalarını ister. Merak Timi, merak kartlarını toplar ve “Merak Kutusu” olarak özelleştirilen bir kutuya atar. Merak Timi, belirli bir süre sonra “Merak Kutusu”nu açar ve merak edilen konuları listeleyip sınıflandırılarak bir tablo oluşturur. Tabloda en çok merak edilen tema üzerinde araştırmalar, konuşmalar ve paylaşımlar yapılır. Yapılan bu çalışmalar “Merak Panosu” olarak belirlenen bir pano veya duvarda herkese açık bir alanda sergilenir. Merak Timi, daha da büyümek isterse tanıtımlar yaparak gruba yeni üyeler dâhil edebilir. Timin çalışmaları bir kulüp haline gelebilir ve her yıl sürdürülebilir.

Etkisi

Sınıf ve okul ortamına bir hareketlilik getirilerek neredeyse tüm öğrencilerin kendilerini ifade edebildikleri ve bir olaya dahil oldukları ortamların yaratılması çocuk katılımını artırdı. Öğrenci ve öğretmenlerin ilgilerinin çekildiği ve merakla ilgili olumlu bir iklimin oluşmasına katkı sağladığı gözlemlendi. Öğrencilerde özgüven, kendini ifade edebilme ve sürece katılım gibi birçok konuda kazanım sağlandı.

Çözüm Okullarda Nasıl Uygulanır?

Çözüm, her branştan öğretmenden tarafından tüm kademelerde uygulanabilir. Çözüm, okulun koşulları, müfredat ya da öğrencilerin ihtiyaçları gözetilerek, uygulanacak eğitim ortamına uyarlanabilir. Uygulama sürecinde Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisi ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgilere, www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. Her çözüm, uygulanıp farklı öğrencilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Çözümü uygulama sürecinde edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi info@ogretmenagi.org adresine gönderebilirsiniz. Çözümle ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı hesabını etiketleyerek, çözümün yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. Öğretmen Ağı Yaratıcı Problem Çözme Programı ile ilgili güncel gelişmelerin paylaşıldığı Facebook Grubu'na buraya tıklayarak üye olabilirsiniz. 

Etkinliği Geliştirenler

Ayşe Saday (İngilizce Öğretmeni), Duygu Şenyurt (Sınıf Öğretmeni), Hayal Özdil (Sınıf Öğretmeni) Merve Deniz Sevinç (Tarih Öğretmeni), Senem Sakmar (Sınıf Öğretmeni), Veysel Özdemir (Fen Bilimleri Öğretmeni)

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?