Öğretmen Ağı olarak, eğitimin illere göre kademeli olarak başladığı günlerde niyetimiz eğitimin öznesi olan öğretmenlerin sesini olabildiğince duyurmak. Sizleri mevcut duruma dair bilgilendirmek, Ağ’da bir araya gelen Değişim Elçisi öğretmenlerin birlikteliklerinden aldığı gücü paylaşmak için Öğretmenin Sesi bültenlerinin ikincisiyle karşınızdayız.

Mevcut duruma dair

Yaşanan depremlerin ardından Türkiye’nin 71 ilinde yeniden başlayan eğitimin ilk haftasını geride bıraktık. Bununla birlikte depremden etkilenen 10 ilde eğitim öğretime geçiş illerdeki okulların sağlamlık raporlarına göre kademeli olarak başlayacağı Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmıştı. Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da eğitim öğretim bugün başlıyor. Okullar, Gaziantep ve Osmaniye'de 13 Mart'ta, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'ta açılacak. Adana’da okulların 1 Mart’ta açılması beklenirken, tarih 13 Mart’a ertelendi.

Mevcut durumu ele aldığımızda, yaşanan afet sonrası ülke genelinde eğitime dair farklı ihtiyaçlar karşımıza çıkıyor. Eğitime başlayan illerde sınıflarında veya okullarında depremden etkilenen öğrenciler bulunan öğretmenler, öğrencilerin bağ kurma ve iyi olma hallerine destek olmaya çalışırken; bir yandan depremden doğrudan etkilenmemiş çocukların ihtiyaçlarını da gözetiyorlar.

“Çocukların ihtiyacı farklı. Kimi temas istese de kimi temas etmek istemiyor, mesafe iyi geliyor. Çocuktan çocuğa değişen ihtiyaçlar iyi saptanmalı. Güven, iletişim, bağ kurma ihtiyaçları ön plana çıkıyor. Sadece afet bölgesinden gelen çocuklar da değil, tüm çocuklarda ifade ihtiyacı var. Depremi yaşamayan çocuklar da öğrenmek, bilmek ve düşündüklerini”paylaşmak istiyor.” -Depremin Ardından Okula Dönüş Yolunu Birlikte Yürümek I etkinliği katılımcısı

Bir aradalığın iyileştirici gücü

Öğretmen Ağı’nda ilk günden bu yana, “Öğretmenler adına değil, öğretmenlerle birlikte.” cümlesi pusulamız olmuş durumda. Çünkü bir öğretmenin ihtiyacına en iyi öğretmenin kendisi cevap verebileceğini biliyoruz. “#DeğişimÖğretmenle başlar” ise ana sloganımız. Bu sözlerin, Öğretmen Ağı’nı tanıtmak için kurgulanmış cümleler olmadığını, öğretmenlerin dönüştürücü gücünün ne kadar etkili olduğunu depremlerin ardından bir kez daha gördük. Peki, neydi gördüğümüz?

Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep’te yapılan Öğretmen Ağı çalışmalarında tanışmış, bir araya gelmiş olan öğretmenler 2018 yılında bir Whatsapp grubunda yeniden buluştular. 

Dayanışma ve işbirliğine dayalı birlikte çalışma deneyimleri ile yaratıcı problem çözme, eleştirel düşünme, dijital okuryazarlık, kapsayıcı eğitim gibi çok çeşitli alanlarda yapılan çalışmalarda edinilen beceriler, bu grubun deprem ve sonrasında ihtiyaçları çok hızlı ve etkili bir biçimde karşılamasına imkan verdi. 

“Öğretmenler adına değil, öğretmenlerle birlikte.” ilerliyorken; her zaman olduğu gibi bu zor günlerin üstesinden gelmek için öğretmenlerin sesine kulak vermenin en doğrusu olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle depremin ardından ilk hafta içinde Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlere dönüp “İçinden geçtiğimiz süreçte iyi olma halinizin desteklenmesi için neye ihtiyaç duyuyorsunuz?” diye sorduğumuzda karşımıza çıkan bir arada ve dayanışma hali içinde olma ihtiyacının somut bir örneği gibi Mersin’deki buluşma.

“Hissettiklerimi paylaşmak, birbirimizi duymak, dinlemek iyi olma halimi destekledi. Aynı zamanda ihtiyaç ve kaynak buluşması içerisinde nasıl yer alıp neler yapabilirim sorusuna örgütlenerek bir cevap bulabilmem beni ayağa kaldıran en önemli durum oldu. Bu tür durumlarda en önemli olgu birliktelik, dayanışma, örgütlü ve koordine hareket edebilmek.” -Yusuf Sarıçam, Sosyal Bilgiler Öğretmen ve Öğretmem Ağı Değişim Elçisi, İzmir

1 etkinlik, 1 öneri

Toplumsal dayanışmanın gücü ve önemini bir kez daha hatırladığımız afet dönemlerinde Birbirimizden ve deneyimlerimizden güç almak oldukça önemli. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ve Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) işbirliğinde; Kriz Zamanlarında Eğitim ve Dayanışma Pratikleri etkinliğinde bir araya geliyoruz. 6 Mart 2023, Pazartesi akşamı 20:00-21:30 saatleri arasında gerçekleşecek etkinlikte sahadan deneyimleri duyacak ve uygulama önerilerini konuşacağız.

SEÇBİR’in, depremin ardından okula dönüşte katılımcı ve kapsayıcı sınıf ortamları için haftalık olarak derlemeyi ve paylaşmayı hedeflediği öneri notlarının ikincisi yayımlandı. Bu hafta “Depremin Ardından Okula Dönüşte Katılımcı ve Kapsayıcı Sınıf Ortamları için Öğretmenlere Öneriler II”de, sınıf ortamını düzenlerken dikkat edilmesi gereken unsurlar ve yararlanılabilecek etkinliklere yer veriliyor.

Dayanışmayla,

Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi.