Koronavirüs nedeniyle Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 114 ülkede tüm okullarda, 14 ülkede ise belirli bölgelerdeki okullarda örgün eğitime ara verildi. Türkiye bu ülkeler arasında üniversite öncesinde 16 milyon 529 bin 169 öğrenci ile öğrenci sayısı en fazla olan ülke. Tüm dünyada yaşanan ve etkisi gün geçtikçe artan yeni tip koronavirüs eğitim sistemini etkiledi. Eğitim sisteminde yaşanan değişiklikler, eğitimin paydaşlarına ve eğitim politikaları alanına da doğrudan yansıdı. Peki eğitim sistemi ve eğitimin paydaşları koronavirüsten nasıl etkileniyor? Öğretmen Ağı ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle, eğitim sisteminin ve eğitim paydaşlarının bu süreçten nasıl etkilendiğini izledik. 

11 Mart 2020’de Türkiye’de yeni tip koronavirüs tanılı bir hastanın olduğu bilgisi Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Toplum sağlığını korumak amacıyla, Millî Eğitim Bakanlığı çeşitli tedbirler aldı. 6 Nisan’da başlaması öngörülen ara tatil öne çekilerek zorunlu tatil ilan edildi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin 23 Mart’tan itibaren 1 hafta süreyle evden Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve TRT aracılığıyla eğitimlerine devam edecekleri belirtildi. 

Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, 19 Mart Perşembe günkü basın açıklamasında, uzaktan eğitimin bir kriz çözümü olmadığını ve Bakanlığın Fatih projesi çerçevesinde yer alan bir uygulama olduğunu duyurdu. Selçuk, MEB’in salgın sebebiyle ara verilen eğitim sürecine dair tüm tedbirlerin alındığını ve gelişmelerle değişebilecek farklı senaryolara hazır olduklarını paylaştı. 

Koronavirüsten etkilenen eğitim sistemine dair gelişmeleri ve incelemelerimizi derlediğimiz,  “Türkiye’de Koronavirüsün Eğitime Etkileri” başlıklı yazı dizisini hayata geçirdik. Dizinin ilk yazısı, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bu süreçte alınan tedbirleri, 23 Mart’tan itibaren 1 hafta süreyle takip edilecek uzaktan eğitimin nasıl gerçekleşeceğini, salgın nedeniyle zorunlu tatil ve uzaktan eğitime geçen farklı ülkelerdeki deneyimleri konu alıyor. Okumak için tıklayın

Öğretmenler Neler Hissediyor?

Uzaktan eğitime geçilmesi, bu yeni sistemde öğretmenin rol ve sorumluluklarının ne olacağı, öğretmenlerin hangi dijital araçları ne amaçlarla kullanabileceği gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Bu süreçte öğretmenlerin ihtiyaçlarını tespit etmek için Öğretmen Ağı Değişim Elçisi öğretmenlerin katıldığı bir anket düzenledik. Anketin sonuçları, öğretmenlerin ihtiyaçlarına yönelik şunları söylüyor:

  • Meslektaş dayanışması: Öğretmenler bu süreçte yalnız olmadıklarını hissetmek istiyor ve meslektaş dayanışmasına ihtiyaç duyuyor. 
  • Dijital Okuryazarlık ve Dijital Araçlar: Dijital okuryazarlık ve dijital araçlara hakimiyet, uzaktan eğitimde öğretmenlerin bir başka temel ihtiyacı olarak ortaya çıkıyor.
  • Kapsayıcılık: İnternete ve dijital teknolojilere erişimi kısıtlı olan pek çok öğrenci var. Öğretmenler uzaktan eğitim sürecinde kapsayıcılığın sağlanması gerektiğini düşünüyor ve meslektaşlarının internet bağlantısı olmayan öğrencilerle iletişim kurmak için geliştirdiği stratejilerin yaygınlaşmasına ihtiyaç duyuyor. 

Öğretmenlerin kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak hafta içi her gün saat 16.30’da #ÖğretmeneSor etiketiyle Twitter’da tartışmalar düzenliyor ve öğretmenleri uzaktan eğitim döneminde deneyimlerini paylaşmaya davet ediyoruz. 

Sivil Toplum Neler Yapıyor?

Eğitim evlere taşınırken, bu alanda çalışmalar yürüten pek çok sivil oluşum kaynak ve çalışmalarını dijitale aktardı. #KoronaGünlerindeEğitim etiketini kullanarak, bu çalışmaların eğitim alanının paydaşlarıyla buluşmasına katkı sağlıyoruz. 

Bambu Eğitim: Sosyoekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere dijital ortam üzerinden canlı, birebir ve ücretsiz eğitim desteği sağlayan Bambu Gönüllü Eğitim Platformu’na, gönüllü ve öğrenci başvuruları başladı. https://docs.google.com/forms/d/15JxthhKo4KLl_3bfqEe__s_4OStOb58qGzkrsTUyVrM/viewform?edit_requested=true

Bilim Kahramanları, çocukların evdeki malzemeleri kullanarak yapabileceği “Hava Gücüyle Dönen Makine” tasarımının bir tarifini yayınladı. Çocukları, tamamladıkları tasarım örneklerini #merakmakinesi #benimmühendisliktasarımım etiketleriyle paylaşmaya davet etti. https://www.instagram.com/p/B91kfhrjwzt/?utm_source=ig_web_copy_link

Hayata Destek Derneği, koronavirüsle mücadele ederken kendi iyi olma halimize dikkat çeken ve dayanışmanın önemini hatırlatan bir video hazırladı. Video, #YanYanaDeğilizAmaBeraberiz etiketiyle yaygınlaştırılıyor. https://twitter.com/Support2Life/status/1240254168016830465?s=20

Mektepp.com, bu olağandışı günlerde birbirimize ilham olma amacıyla yeni bir mail bülten serisi başlatarak, dijital araçların uygulama örnekleriyle birlikte uzaktan eğitime dair öneriler sundu. bit.ly/evdenpaylasiyoruz 

Sulukule Gönüllüleri Derneği, çocukların endişe seviyelerini artırmadan onlarla koronavirüsün nasıl konuşulabileceğine dair yol gösteren, yetişkinlere yönelik bir içerik hazırladı. https://www.instagram.com/p/B939UQ1ghJY/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Twin Bilim, bilimsel içeriği eğlenceli bir şekilde öğretmek için, 16 - 22 Mart 2020 arasında her gün saat 13.00’da Youtube üzerinden yayınladığı ücretsiz kodlama eğitimine başladı. https://instagram.com/twinbilim?igshid=cfgtzfuq01qi

WWF Türkiye’nin, ev ortamında çocukların eğitimi için kullanılabilecek 3 farklı çalışması var: 

http://www.gelecegimizbugday.org/ web sitesinde, sosyal bilimler ve fen bilimleri öğretmenlerinin müfredat konularını sunarken kullanılabileceği, veliler ve öğrencilerin de faydalanabilecekleri 40 adet etkinlik bulunuyor.

WWF’nin Turna Koruma Projesi kapsamında, farklı yaş grubundaki çocuk ve gençler için hazırlanmış olan, turna ve yaşam alanlarını anlatan kitapçıklar http://www.wwf.org.tr/?6460 adresinde yer alıyor. 

Netflix ve WWF ortaklığıyla gerçekleşen “Gezegenimiz” belgeseline paralel hazırlanmış eğitim dökümanları ve eğitim materyalleri, WWF’nin websitesinden edinilebilir. https://www.wwf.org.tr/calismalarimiz/egitim/

Her gün güncellenen ve sosyal medyada paylaşılan sivil toplum çalışmalarını buraya tıklayarak takip edebilirsiniz. Uzaktan eğitim sürecinde eğitimcilere katkı sunan ve paylaşmamızı istediğiniz çalışmalarınızı info@ogretmenagi.org adresine yollayabilirsiniz. 

Evde Uygulanabilecek İlham Veren Öneriler - #EvdeKal

  • Meraklının El Kitabı: Eğitim Reformu Girişimi ve Çınar Yayınları’nın işbirliği, Öğretmen Ağı’nın içerik desteğiyle hazırlanan Meraklının El Kitabı’nı kitapçılardan ve çevrimiçi kitap mağazalarından edinebilirsiniz. Kitap, uzaktan eğitim döneminde, birbirinden yaratıcı merak atasözleri ve kolaylıkla uygulanabilecek alıştırmalar ile, hem çocuklar hem yetişkinlerin merak duygusunu beslemesine olanak sağlıyor.
  • www.yaraticiproblemcozme.org: Öğretmenlerin günlük hayatta karşılaştığı sorunlara dair etkili problem çözme tariflerini ve ısınma oyunlarını içeren websitesini inceleyebilirsiniz. Uzaktan eğitimin devam ettiği günlerde, çocukların hareket ihtiyacını karşılamak için Isınma oyunlarını evlerinizde uygulayabilirsiniz. 
  • Çözüm Merkezi: Öğretmenlerin meslektaşlarıyla birlikte, eğitimin farklı sorunlarına yönelik olarak geliştirdikleri yaratıcı çözümleri keşfedebilirsiniz. Çözüm Merkezi’nde; merak, ekoloji, şiddetsiz iletişim gibi pek çok farklı konuyla ilgili, 30’dan fazla yaratıcı çözüm yer alıyor.