GEÇMİŞ ETKİNLİK

Veri Temelli Hikâyecilik

Kalan koltuk sayısı: 0
FAVORİLERE EKLE
EKLENDİ

2024 Değişim Elçileri Yaz Buluşması’nda gerçekleşecek Sıra-Dışı Konuşmalar: Ufuk Açan Kavramlar buluşmaları için hazır mıyız?


18 Temmuz Perşembe günü 14:00-15:15 saatleri arasında, Koç Okulu AD Hall, A004 sınıfında gerçekleşecek Veri Temelli Hikâyecilik başlıklı konuşmaya davetlisiniz! 

Eğitimin sorunları konuşulurken, eğitimin öznesi öğretmen, öğrenci ve veliler çoğu zaman gizli özne durumunda oluyorlar. Sayılar ve istatistikler de  eğitimi konuşurken tek başına yeterli değil. Okullarda, evlerde, sokaklarda verilerin ötesinde bir gerçeklik var. O da: Hikâye.


Her sayı bir insan ve her insanın bir hikâyesi var. Verilerin ardındaki hikâyeler gerçekleri daha somut bir şekilde anlamamızı sağlıyor. Rakamlar, sayılar ete kemiğe bürünüyor. Büyük resmin parçalarını ve farklılıklarını gösteriyor. Uygulamaların, kararların, politikaların sahaya nasıl yansıdığını, nasıl işlediğini anlatıyor. Hikâyeler, aynı zamanda veriye dahil olmayanları da görünür kılıyor. Eğitim politikalarına, eğitim sistemine hikâyelerle bakmak bize neler gösterir?  Bu hikâyelerin tanıkları ve en önemli parçaları olan öğretmenler, sınıflarında ve okullarında nasıl hikâyelerle karşılaşıyor? Karşılaşılan hikâyeler eğitime, okula ve öğretmenliğe farklı bir açıdan bakmayı sağlar mı?  


Umay Aktaş Salman’ın konuşmacı, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gökçe Bilge’nin moderatör olarak yer aldığı “Veri Temelli Hikâyecilik” konuşmasında bu sorulara cevaplar arayacağız. 

Umay Aktaş Salman
Konuşmacı / Yürütücü

22 Eylül 1980 yılında İstanbul’da doğdu. 2003'te İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Gazeteciliğe 2002 yılında Radikal Gazetesi İstihbarat Servisi’nde muhabir olarak başladı. Eğitim alanında uzmanlaştı. 11 yıl Radikal Gazetesi’nde muhabirlik ve editörlük yaptı. 2014 yılında muhabir olarak Al Jazeera Türk’ün kadrosuna katıldı. Eğitim sistemine ve sorunlarına dair pek çok haber, röportaj, dosya ve yazı dizisi hazırladı. Eğitimin yanı sıra kadın ve çocuk haklarıyla ilgili pek çok habere de imza atan Umay, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü’nün de sahibi. Çalışmalarına Ekim 2017'den bu yana Eğitim Reformu Girişimi’nde (ERG) araştırmacı ve medya koordinatörü olarak devam ediyor. Eğitim sistemine ve eğitim politikalarına dair etnografik araştırmalarının tümüne Eğitim Reformu Girişimi'nin internet sitesinden ulaşılabilir. 2019-2021 yılları arasında Gazete Pencere’de eğitim üzerine köşe yazıları yazdı, üç yıldır da Medyascope TV’de yayınlanan Eğitim 360 programını hazırlayan ve sunan ekip içinde yer alıyor. Aynı zamanda, IPS İletişim Vakfı Yayınları tarafından dijital kitap olarak hazırlanan Haberde Çocuk/Çocuk Odaklı Habercilik Elkitabı’nın yazarıdır.

Gökçe Bilge
Moderatör

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gökçe Bilge, 2016 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünden mezun oldu. Pandemide Ağ’a takılarak dünyaya tutundu ve hala burada, Öğretmen Ağı'nda. Şu anda da Muğla'da yaşıyor, hayli küçük insanlarla çalışıyor ve büyüdüğünde kitap kahramanı olma hayali kuruyor.

FAVORİLERE EKLE
EKLENDİ