GERİ

Krizler Çağında Eğitimde Eleştirel ve Umutlu Düşünme

 Bu etkinlik için kayıtlar kapanmış

Aralık 23, 2023

Saat: 12:30-17:00

 

SEÇBİR İşbirliğiyle:

se%C3%A7bir.png

 

Günümüz dünyası sıklıkla ‘çoklu krizler çağı’ olarak anılıyor. Bunun sebebi hem krizlerin çoğalması hem de iç içe geçmesi ve yaygınlaşması. İklim krizi, pandemi, siyasal ve ekonomik krizler, artan göçler, buna eşlik eden ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve ayrımcılık, savaşlar, yaygın dezenformasyon gibi sorunlar, diğer alanlar kadar eğitimi de etkiliyor. 

 

Peki eğitim ortamlarında bu krizleri ele almak için neler yapılabilir? Öğretmenler başta olmak üzere eğitimin aktörleri krizlerle mücadelede nasıl bir tutum sergileyebilir ve ne tür mücadele araçları geliştirebilirler? Bunun için hem eleştirel düşünme hem de umutlu düşünme becerisini nasıl geliştirebilirler? 23 Aralık 2023 günü Öğretmen Ağı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi SEÇBİR işbirliğinde; açış konuşması, eşzamanlı atölyeler ve forum formatındaki etkinliklerle bu sorulara disiplinlerarası bir yaklaşımla cevaplar bulmaya çalışacağız.  

 

23 Aralık 2023 Cumartesi günü 12:30 - 17:00 arasında gerçekleşecek bu etkinliğin program detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. Etkinliğe kayıt yaptırmak için lütfen aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butonundan kayıt yaptıralım. Programda yer alan eşzamanlı atölyelere kayıt yaptırabilmeniz için ayrı bir link, buradaki kayıt işleminiz sonrasında sizlere mail olarak gönderilecektir. Oradan atölye tercihinizi belirtmeyi lütfen unutmayın.

 

23 Aralık’ta görüşmek üzere!

 

Program:

12:30 - 13:00 Kayıt

13:00 - 14:00 Açılış

Moderatör: Kenan Çayır, Prof. Dr., İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Merkezi (SEÇBİR)

  • 21. Yüzyılın İlk Çeyreği ve Gerçeklik Bitiyor: Gerçekötesi Çağda Eleştirel Düşünme

Konuşmacı: Sami Gülgöz, Prof. Dr., Koç Üniversitesi 

14:00 - 15:30 Eşzamanlı Atölyeler

  • İklim krizi ve çevre sorunlarını nasıl konuşabiliriz?

Yürütücüler: Günalp Turan, Öğretmen Ağı İçerik ve Etki Koordinatörü; Özlem Bilge, Sınıf öğretmeni ve Öğretmen Ağı değişim elçisi

  • Göç ve mültecilik konularını nasıl ele alabiliriz?

Yürütücü: Ayşe Beyazova, Bağımsız Araştırmacı ve Eğitimci

  • Kutuplaştırıcı propagandayı eleştirel bir bakışla nasıl çözümleriz? 

Yürütücü: Ayşe Alan, Eğitimci ve Yazar, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi

  • Afet ve kriz dönemlerinde eleştirel dijital okuryazarlık becerilerini nasıl kullanabiliriz?

Yürütücüler: Hasan Dirik, İngilizce Öğretmeni, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi; Okan Aksoy, Fen Bilimleri Öğretmeni, Öğretmen Ağı Değişim Elçisi

  • İkili karşıtlıkları sorgulayarak ayrımcılığın azalmasına nasıl katkı sunabiliriz?

Yürütücüler: Aişe Nur Uğurlu, Öğretmen Ağı İçerik ve Etki Sorumlusu; Melisa Soran, İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR Proje Uzmanı ve Eğitimci

15:30 - 16:00 Ara

16:00 - 17:00 Kapanış Forumu: Eleştirel ve Umutlu Düşünme Deneyimleri

Moderatörler: Günalp Turan (Öğretmen Ağı) ve Melisa Soran (İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR)

 

sami.png

Sami Gülgöz

1984’te Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünü bitirdikten sonra Georgia Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. Dört yıl Auburn Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptıktan sonra 1993’te Koç Üniversitesi’nde Öğretim Üyeliğine başladı ve 2001’de doçent, 2006’da profesör oldu. 2006-2008 yılları arasında dekan yardımcılığı, 2008-2014 yılları arasında dekanlık görevlerinde bulundu. 2014 yılından bu yana Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Önceleri metinlerden bilgi edinme, kişilik, sosyal bilimlerde yayınlar konularında da çalışmaları bulunan Sami Gülgöz son yıllarda daha çok bellek ve özellikle de otobiyografik bellek konusunda araştırmalara ağırlık vermiştir. Bu konularda çok sayıda bilimsel makalesinin yanında otobiyografik bellek konusunda çalışma arkadaşları ile derledikleri üç kitap bulunmaktadır. Bilimsel yayınların yanında topluma katkı amacıyla TEGV için hazırladıkları, düşünme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan ve yedi kitaptan oluşan bir eğitim programı, ERG ve MEB iş birliğinde öğretmenlere yönelik bir proje için düşünme becerilerini geliştirme yöntemleri üzerine uyarladıkları kitaplar bulunmaktadır. Halen Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yönetim Kurulu üyesidir.

 

kenanhoca.png

Kenan Çayır

Kenan Çayır İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanıdır. Ders kitapları, yurttaşlık, insan hakları eğitimi, ayrımcılık, kapsayıcı eğitim üzerine çalışmakta, bu alanlarda yayınlar yapmaktadır.

 

Tarih
2023-12-23 12:30 - 17:00
Konum
İstanbul Bilgi Üniversitesi
Santralİstanbul Kampüsü Emniyettepe, Kazım Karabekir Cd. No: 2/13
╲╱