Kriz Anlarında Eleştirel Dijital Okuryazarlığın Önemi
- 3 Mart 2023, Cuma
- 20:00 - 21:00
- Çevrimiçi
- nur.ugurlu@sabanciuniv.edu
6 Şubat’ta gerçekleşen büyük depremin ardından ülkedeki herkes afet bölgesiyle dayanışma ve yardımlaşma için seferber oldu. Bu süreçte afet bölgesinden gelen ihtiyaçların hızlı ve etkili şekilde karşılanması adına birçok yeni dayanışma ağı kuruldu ve halihazırdaki dayanışma ağları da kendisini bu doğrultuda güncelledi. Bu dayanışma ağlarının izlediği yol kendilerine ulaşan ihtiyaca bir kaynak bulmak ve eldeki kaynağı mevcut ihtiyaç ile buluşturmaya çalışmak şeklinde gelişse de süreçte yayılan yanlış ve güncel olmayan bilgiler harcanan eforun boşa gitmesine veya gerçek ihtiyacın karşılanmamış olmasına sebep oluyordu.
Bu kriz anında hızla yükselen dezenformasyona karşı Eleştirel Dijital Okuryazarlık (EDO) Topluluğu’ndan gönüllü Değişim Elçileri, hızlı şekilde sahadan gelen bilgileri teyitleyerek sahadaki öğretmenlerimize güncel ve doğru bilgiyi ulaştırmaya çalıştılar. EDO Topluluğundaki gönüllü Değişim Elçileri’nden Okan Aksoy’un moderatörlüğü ve Ezgi Temiz Çeliker, Gülay Yeniay Bulut, Nebi Burak Ay ve Mustafa Dursun’un katkılarıyla 3 Mart Cuma, saat 20.00-21.00 arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek Deneyim Paylaşımı’nda yaşanan bu süreçteki deneyimler ağa açık şekilde paylaşılacak. Kriz anlarında dezenformasyonla mücadelenin neden önemli olduğunu ve siz katılımcıların bu süreçte doğru bilgiye ulaşırken yaşadığınız deneyimlerin de duyulmasını hedeflediğimiz Kriz Anlarında Eleştirel Dijital Okuryazarlığın Önemi etkinliğimize hepiniz davetlisiniz.
Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki butona tıklamanız yeterli.

Değişim Elçisi Nebi Burak Ay, 2015 yılında Selçuk Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 2015 yılından beri Mersin’de Özel Eğitim Öğretmenliği yapıyor. UNICEF projelerinde ve MEB hizmetiçi eğitimlerinde eğitmen olarak yer aldı. Öğretmen Ağı’nda 2018 yılından beri Değişim Elçisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Ağı’nda kapsayıcılık, engelli hakları, eleştirel dijital okuryazarlık ve toplumsal cinsiyet alanlarında çalışmakta. Aynı zamanda da Psikoloji yüksek lisans öğrencisi.

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi olan Okan Aksoy, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Fen Bilimleri Öğretmeni bölümünde tamamladı. Ankara’da çeşitli okullarda Fen Bilimleri Öğretmeni, Eko-okul Koordinatörü, STEM Koordinatörü, Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. Eleştirel düşünme, araştırma sorgulama tabanlı fen eğitimi, mühendislik tasarım temelli STEM çalışmaları, Understanding by Design (UbD) modeli, bilime katılımda cinsiyet eşitliği, bilim iletişimi ile ilgili çalışmalar üretmekte ve yaygınlaştırmaktadır. Öğretmen odaklı farklı sivil toplum kuruluşlarında öğretmen eğitimcisi olarak da görev alan Okan Aksoy, gerçek bilim ve dogmatik bilim arasındaki safsatalar üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Değişim Elçisi Ezgi Temiz Çeliker, üniversite dönemi boyunca çeşitli sivil toplum kuruluşlarında gönüllülük, eğitim sorumluluğu ve eğitmenlik yaptı. Ayrımcılık, insan hakları ve toplumsal cinsiyet konularında akran eğitimi içerikleri üretti ve yaygınlaştırdı. Her çocuğun farklı olduğuna ve farklılaştırılmış eğitim uygulamalarının önemine inandığı için bu alanda çalışmalarını sürdürmüş, Bahçeşehir Üniversitesi Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Ders içeriklerini UbD ve argümantasyon tabanlı bilim öğrenme yaklaşımıyla tasarlamaktadır. Düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitimler almakta ve uygulamalar yapmaktadır. Daha önce öğretmenlerin iyi olma haline yönelik 1 öğretmen 1 psikolog, özbakım becerilerini gelistirmek gibi atölyeler yürütmüştür.

Öğretmen Ağı Değişim Elçisi Gülay Yeniay Bulut, 1965'te Çorlu'da doğdu. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı ve şu anda da İstanbul Fatih'te bir devlet okulunda sınıf öğretmeni olarak görev yapıyor ve 30 yıllık bir öğretmen.

Değişim Elçisi Mustafa Dursun, 1989 yılında Mardin'de doğdu. Tarsus Lisesi’ni bitirdikten sonra Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi’ni tamamladı. Adana'da görev yapan Dursun, mevsimlik gezici işçi aile çocukları ve mülteci öğrencilerle çalıştı. Mevsimlik işçi aile çocukların eğitimi üzerine Adana'da bulunan derneklerin çeşitli çalışmalarına dahil oldu. Modern Türk Şiiri üzerine deneme, eleştiri ve söyleşileri Hürriyet Gösteri, Akatalpa, Cazkedisi, SarmalÇevirim, ÇiniKitap, Kasabadan Esinti gibi ulusal ve yerel yayınlarda çıktı.