GERİ

OKUL KÜLTÜRÜNÜN SOSYAL İNŞASI

Haziran 4, 2021

Saat: 20:30-22:00

 

Okul etnografileri araştırmacının okulda uzun bir süre vakit geçirerek, okuldaki hayatı gözlem, söyleşi ve analizlerle incelediği bir araştırma yöntemidir. Bu yöntemin kullanımıyla ortaya daha derin ve bütüncül bir çalışma çıkar. Ahmet Kaysılı’nın “Okul Kültürünün Sosyal İnşası: Bir Eğitim Antropolojisi Araştırması” isimli çalışması da Türkiye’de okul etnografisi alanındaki sayılı örneklerden.

Karşılaşmalar serisinin yenisi, “Okul Kültürünün Sosyal İnşası” etkinliğinde Ahmet Kaysılı ile birlikte kitabı üzerine tartışacak, farklı sosyal çevreleri karşılaştırarak okuldaki söylemsel ve inşa edilmiş alanların belirli öznellikleri nasıl şekillendirdiğinin örneklerini ele alacağız. Bireysel kimliklerin sosyo-ekonomik farklılıkların da ötesinde nasıl biçimlendiğinden, sosyal prestij, kabul görme, farklılaşma gibi grup dinamiklerinden ve öğrencilerin gittikleri yerler, zevkleri, arkadaş seçimleri gibi etkileşim araçlarından söz edeceğiz.

Ahmet Kaysılı’nın konuşmacılığında ve Değişim Elçisi İsmail Örnek’in moderatörlüğünde gerçekleşecek “Okul Kültürünün Sosyal İnşası” için 4 Haziran Cuma akşamı 20:30-22:00 saatleri arasında buluşalım.

Karşılaşmalar, öğretmenlerin ya da farklı disiplinlerden kişilerin, ilham veren bir konuşma yaptığı ve katılımcılarla soru-cevap bölümü içeren etkinliklerdir. Dijital Karşılaşmalar Türkiye’nin her yerinden eğitimcilerin katılımına açık ve ücretsizdir, ancak katılım kontenjanla kısıtlıdır. Lütfen başvurmayı unutmayın!

 

 

Ahmet Kaysılı Hakkında

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünden 2003 yılında mezun olan Ahmet Kaysılı, aynı yıl Konya’nın Kulu ilçesinde İngilizce Öğretmeni olarak çalışmaya başlamış ve 2012 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. 2010 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim bilimleri Fakültesi, Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Anabilim Dalında başladığı yüksek lisans eğitimini, 2013 yılında yazdığı “Yurtdışına Göç Olgusu ve Eğitim İlişkisi: Konya İli Kulu İlçesi Örneği” başlıklı teziyle tamamlamıştır. Aynı yıl yine aynı anabilim dalında doktora eğitimine başlayan Kaysılı, 2019 yılında hazırladığı “Okul Kültürünü Kuran Pratiklerle Öğrencilerin Sosyokültürel Arka Planlarının Etkileşimi” başlıklı teziyle Dr. unvanı almış, 2020 yılında ise tezini “Okul Kültürünün Sosyal İnşası” adıyla kitaplaştırmıştır. 

Eğitim Sosyolojisi alanında çalışmalar yürüten Kaysılı, Türkiye’ye gelen Suriyeli göçmenlerin eğitsel süreçleri başta olmak üzere, mikro sosyoloji ve eğitim antropolojisi alanları kapsamında ele alınabilecek okul içi süreçler, okul kültürü, kültürel süreklilik, kültürel sermaye ve habitusun eğitsel süreçlerdeki konumu, fırsat eşitsizlikleri, teknoloji ve eğitim ilişkisi gibi kavram ve olaylar çerçevesinde araştırmalar yapmaktadır. 2012 yılında öğretmenliği bırakarak akademiye geçiş yapan Kaysılı, halen Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi Dr. olarak görev yapmaktadır.

 

İsmail Örnek Hakkında

1975 Hatay Erzin doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Afyon, Konya, Osmaniye ve Hatay’ da yaptı. Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik(1992–1994); Uludağ Üniversitesi TBMYO Bilgisayar Programcılığı (1994–1998) ve Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Öğretmenliği (1999–2004) bölümlerinde okudu.

2011’den bu yana M.E.B’te Rehber Öğretmen olarak çalışan Örnek, Psikososyal Müdahale, Kapsayıcı Eğitim, Engelli Hakları, Özel Eğitimde Cinsel Eğitim, Engelli Aileleri için Psikososyal Destek, Çocuk ve Oyun, Yetişkin Eğitimi gibi alanlarda M.E.B., UNICEF, Öğretmen Ağı ile çalışmalar yürütmektedir.

 

When
2021-06-04 20:30 through 22:00
╲╱