GERİ

Maarif, Müfredat ve Antropolojik Kültür Üzerine

Ekim 17, 2024

Saat: 20:00-21:30

 

SEÇBİR İşbirliğiyle:

se%C3%A7bir.png

 

17 Ekim Perşembe günü  20:00-21:30 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşecek Maarif, Müfredat ve Antropolojik Kültür Üzerine” etkinliğine davetlisiniz!

 

Yeni Maarif Modeli’nin açıklanması ve uygulanmaya başlanması kamuoyunda yoğun tartışmalara yol açtı. Ancak bu tartışmalar çoğunlukla sosyal medyada ve Türkiye’nin keskin ideolojik hatları üzerinden yapılıyor. Sonuçta eğitim, kültür, modernleşme ve yurttaşlık arasındaki ilişkinin derinliği ve geniş bağlamı gözden kaçıyor. Bu buluşmada, Sosyolog Prof. Dr. Besim Dellaloğlu ile eğitimi Türkiye’nin modernleşme serüveni ve farklı kesimler arasındaki kültürel hegemonya mücadelesi açısından ele alacağız. Yerlilik-millilik, evrensellik, medeniyet tasavvuru kavramlarını Dellaloğlu’nun maarif, müfredat ve antropolojik kültür arasında kurduğu ilişki bağlamında tartışmaya açacağız.

 

SEÇBİR-Öğretmen Ağı Akademi Buluşmaları, akademide yürütülen çalışmaların ve üretilen bilgilerin öğretmenler başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesle, öğretmenlerdeki deneyimin ise akademiyle paylaşılmasını amaçlamaktadır. Farklı disiplinlerden akademisyenlerin farklı branşlardan eğitimcilerle bir araya gelmesiyle günümüzün sorunlarına disiplinlerarası bir bakış geliştirmeyi de hedeflemektedir. 

 

Çevrimiçi ortamda gerçekleşecek buluşma serisi öğretmenler, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve gönüllüleri başta olmak üzere eğitimle ilgilenen herkesin katılımına açıktır. Etkinliğe kaydolmak için aşağıdaki “Etkinliğe Kaydol” butona tıklamanız yeterli.

 

Foto_Besim_Dellaloglu%20%282%29.jpeg

Besim F. Dellaloğlu

1965’de İstanbul’da doğdu. 1984’de Galatasaray Lisesi’ni, 1990’da Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Yüksek Lisans ve Doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında yaptı. Frankfurt Goethe Üniversitesi’nde (1998), Paris VIII Üniversitesi’nde (2002), Lizbon Üniversitesi’nde (2014), Strasbourg Üniversitesi’nde (2017-2018), Mainz Gutenberg Üniversitesi’nde (2018-2019) doktora sonrası araştırmalarda bulundu ve dersler verdi. Türkiye’de Mimar Sinan, Marmara, İstanbul Bilgi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya Üniversitelerinde dersler verdi. 2019’da üniversiteden emekli oldu. Okuryazarlığa devam ediyor. Mevcudu bulunan kitapları şöyledir: Frankfurt Okulu’nda Sanat ve Toplum (Say), Romantik Muamma (Timaş), Benjamin (Derleme-Say), Benjaminia: Dil, Tarih ve Coğrafya (Ayrıntı), Modernleşmenin Zihniyet Dünyası: Bir Tanpınar Fetişizmi (Timaş), Zamanın İçinden Zamanın Dışından (Heretik), Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi (Timaş).

 

kenan%C3%A7ay%C4%B1r.png

Kenan Çayır

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi, Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) Müdürü ve Öğretmen Ağı İçerik Danışmanı’dır. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi

Sosyoloji Bölümü’nde tamamlayan Kenan Çayır, doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. İngiltere’de Leeds Üniversitesi Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Merkezi’nde ve Almanya’da Georg-Eckert Uluslararası Ders Kitapları Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalar yaptı.  Kapsayıcılık, ayrımcılık, yurttaşlık, insan hakları ve birlikte yaşama gibi konuları eğitim merceğiyle ele alan çalışmalar yürütmekte, bu alanlarda eğitimler tasarlamakta ve eğiticilik yapmaktadır.

 

melisasoran2.pngMelisa Soran

Melisa Soran, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra bir süre özel sektörde araştırma asistanı olarak çalıştı. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV) eğitim alanında çalışmaya başladı ve yüksek lisansını Eğitim Bilimleri Programı’nda yaptı. Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Hisar Eğitim Vakfı Okulları’nda görev yaptıktan sonra 2012 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ekibine katıldı. Halen SEÇBİR ekibinde yer alan Soran’ın çalışmaları eleştirel düşünme, insan hakları, ayrımcılık, cinsiyet, engellilik ve kapsayıcı eğitim alanlarına yoğunlaşıyor.

 

Tarih
2024-10-17 20:00 - 21:30
Konum
Çevrimiçi
╲╱