GERİ

OKULA UYUM ÇALIŞTAYI

Mart 6, 2021

 

Yaşadığımız salgın, hayatımızda ciddi değişiklikler yapmamıza neden oldu. Çoğumuz, olağandışı bu süreçte alışkanlıklarımızı ve rutinimizi değiştirmek durumunda kaldık.  Salgın döneminin bir gereği olan fiziksel ve sosyal mesafenin  artması, çeşitli sosyal duygusal ihtiyaçların karşılanamamasına sebep oldu. Salgın sonrası eğitimin tüm paydaşlarının ciddi bir hazırlığa ve okula uyuma yönelik koruyucu ve önleyici çözümlere olan ihtiyacı ön plana çıktı. Peki, “Salgın sonrası öğretmen ve öğrencilerin okula uyumunu nasıl kolaylaştırabiliriz?”

Öğretmen Ağı Çevrimiçi PDR Grubu’ndan Değişim Elçisi öğretmenler, 6 Mart Cumartesi günü, 14:00 - 17:00 saatleri arasında Zoom üzerinden gerçekleştirilen çalıştayda  oluşturdukları Yeni Dönemde Okula Uyum Kiti’nde bulunan öğretmen ve öğrencilere yönelik yaratıcı çözümleri, salgın sonrası yüz yüze eğitime dönüş sürecinde katılımcılar ile paylaştı.

Çalıştay Akışı

Açılış 

Konuşmacı: Belma Tuğrul 

Moderatör: Günalp Turan

Öğrencilerle Okula Uyum: Sos-Duy-Kit

Yürütücüler: Mehmet Cemal Yıldız, Ramazan Özkan, Yasemin Gültekin

Ara

Öğretmenlerle Okula Uyum: Yaşam Şapkaları

Yürütücüler: Kubilay Özaydın, Özge Özsaka Güvenç, Sibel Tosuner, Muhammet Ali Mert

Kapanış 

 

Belma Tuğrul Hakkında:

1960 yılında İstanbul'da doğan Tuğrul, okul hayatına İstanbul'da başlamış ve ardından  üniversite  öğrenimi dahil tüm okul hayatını Ankara’da geçirmiştir. Lisans ve lisansüstü  öğrenimini Hacettepe Üniversitesinde tamamlamıştır. Henüz lise öğrencisi iken anaokulu  öğretmeni olmaya  karar veren Belma Tuğrul, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesinde Çocuk  Gelişimi ve Eğitimi Bölümünden mezun olmuş, 1986 yüksek lisans, 1993 doktora derecesini almıştır. Tuğrul, 1995 yılında doçent, 2003  yılında ise okul öncesi  eğitimi alanında profesör  olmuştur. Belma Tuğrul, akademik kariyeri süresince teorik ve uygulama alanındaki çalışmalarını eş zamanlı olarak, sürdürerek, uygulama alanındaki  gözlemlerini ve deneyimlerini öğretmen  ve anne baba eğitimleri ile paylaşmaktadır. Belma Tuğrul, 2013-2015 yılları arasında  Amerika Birleşik  Devletleri’nde Penn-State Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Hala İstanbul  Aydın Üniversitesi  Eğitim Fakültesi öğretim üyesi olan Tuğrul, KKTC’de Uluslararası Final Üniversitesi’nde de okul öncesi öğretmenliği programlarında dersler  vermektedir. Uluslararası Oyun Birliği-IPA Türkiye temsilcisi olan Tuğrul, her platformda yaptığı oyun savunuculuğu ile de tanınmaktadır. 

 

Günalp Turan Hakkında: 

2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü mezunu olan Turan, üniversite yılları boyunca edebiyat, psikoloji ve dilbilimi alanlarına ilgi duydu. Üniversite eğitiminin son yılında Robert Koleji’nde stajyer öğretmen olarak çalışmanın yanında Öğretmen Ağı Kolaylaştırıcı Ekibi’ne katıldı. Mezun olduğunda ise, ekibin tam zamanlı bir üyesi oldu. Öğretmen Ağı içerisinde; Düşünme Becerileri Programı’nın ve çeşitli buluşmaların ve projelerin koordinasyonunda görev aldı. Eleştirel Düşünme, kültürlerarası öğrenme, moderasyon ve kolaylaştırıcılık üzerine çeşitli içeriklerde eğitici olarak yer aldı. Halen, Öğretmen Ağı’nda Ağ Etkileşim Koordinasyon Sorumlusu olarak çalışmakta olan Turan, aynı zamanda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kültürel İncelemeler alanında yüksek lisansına devam etmektedir.

 

Kubilay Özaydın Hakkında

Lisans Eğitimini Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi - Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık; Yüksek Lisans Eğitimini ise  Mersin Üniversitesi- Aile Eğitimi ve Danışmanlığı alanlarında tamamlayan Özaydın, 2009 yılından bu yana çeşitli kademelerdeki okullarda Psikolojik Danışman olarak görev yapıyor ve helen Mersin'de görevine devam etmekte.

 

Mehmet Cemal Yıldız Hakkında:

Adana’da doğdu, İzmir’de büyüdü. Lisans ve yüksek lisansını Mersin Üniversitesi PDR bölümünde tamamladı. Çukurova Üniversitesi PDR alanında doktora programına devam ediyor. Doktora derslerinde özel gereksinimli çocukların annelerinin psikolojik iyi oluşları üzerine ve özel gereksinimli çocukların kardeşlerine yönelik grupla psikolojik destek programı yazıyor ve uygulamalara başlamayı planlıyor. Türk PDR Derneği Mersin şubesi başkan yardımcısı. MEB’e bağlı bir ortaokulda okul psikolojik danışmanı olarak çalışmaya devam ediyor. Öğretmen Ağı’nda Değişim Elçisi olarak çalışmalarını sürdürüyor.

 

Muhammet Ali Mert Hakkında

1995 yılında İstanbul’da doğdu. 2017 yılında Pamukkale Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ndan onur derecesiyle mezun oldu. Lisans mezuniyetinden sonra Özel PEV Okullarında Okul Psikolojik Danışmanı olarak çalışmaya başladı. 2018 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başladı. Lisans yıllarından itibaren birçok kurum ve kuruluşta gönüllü faaliyetler yürüttü ve liderlik etti. Kriz, ölüm, yas ve travma gibi konularda eğitimler aldı. Aynı zamanda AÇEV Baba Destek Programı Eğitimcisi ve Öğretmen Ağı Değişim Elçisidir. Halen Özel PEV Okullarında Okul Psikolojik Danışmanı olarak görev yapmaktadır.

 

Özge Güvenç Hakkında:

Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ege Üniversitesi Aile Danışmanlığı Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamlamıştır. 2011’den bu yana özel kurumlarda çocuk ve ergenler ile çalışmalarına devam etmektedir. Aynı zamanda TEGV'de gönüllü çalışmalarını ve Öğretmen Ağı'nda Değişim Elçisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Çocuk hakları, ayrımcılık, toplumsal cinsiyet konuları ile ilgilenmektedir.

 

Ramazan Özkan Hakkında

1985 Kırşehir doğumlu. Mesleğinde 11’inci yılını dolduran Özkan, şu an Eskişehir'de bir ilkokulda Psikolojik Danışman olarak görev yapmakta. Oyun Terapi, Orff Schulwerk Pedagojisi ve Öğrenme Stilleri konularına ilgi duyuyor ve bu konularda çocuklarla çalışıyor. Müziğin, dramanın ve oyunun eğitimin olmazsa olmazı olduğu düşünen Özkan, bu konularda öğretmenlerin uygulayabilecekleri ders içerikleri geliştirmeye çalışıyor.

 

Sibel Tosuner Hakkında

Aydın’da MEB’e bağlı bir devlet okulunda Psikolojik Danışman olarak görevini yürütmektedir. 2 yıl önce Öğretmen Ağ’ına dahil olmuş ve Değişim Elçisi olarak çalışmalarını yürütmektedir.

 

Yasemin Gültekin Hakkında

Yasemin Gültekin 2008 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu.13 senedir çeşitli özel kurumlarda PDR Uzmanı olarak görev yapan Yasemin Gültekin Çocuklar ve Şiddetsiz İletişim, Çocuklar ve Felsefe konuları ile yakından ilgilenmektedir. İlkokul Düzeyinde Çatışma Çözümü ve Akran Arabuluculuk Programı uygulamaları yapmaktadır. Eskişehir Gelişim Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Öğretmen Ağı Değişim Elçisi`dir.

Tarih
2021-03-06 14:00 - 17:00
╲╱