Çağrışım Topu

Arka planı

Öğretmen Ağı’nın uzun soluklu programlarından biri olan Yaratıcı Problem Çözme Programı, Tasarım Odaklı Düşünme metodolojisinin “öğretmence”sini uygulayarak öğretmenlerin yaratıcı özgüvenlerini artırarak karşılaştıkları sorunlara yaratıcı çözümler geliştirebilecekleri yeni bir yöntem sunuyor. Yaratıcı özgüveni, “bireyin yaratıcı olabileceğine, karşılaştığı problemleri çözmeye ve değişim yaratmaya yönelik özgüveninin artması” olarak tanımlıyoruz. Gelin, program sürecinde de kullandığımız yaratıcı özgüveni artırmayı kolaylaştıran ısınma oyunlarını birlikte keşfedelim.


Çağrışım Topu Nasıl Oynanır?

1.Grup, çember olarak ayakta durur.

2.Kolaylaştırıcı, grubun bir parçasıdır. Topu elinde tutar. Oyunun kurallarını açıklar.

3.Oyunu başlatacak kişi sesli bir şekilde bir konu başlığı söyler. Örneğin; ev eşyaları, evcil hayvanlar, yaz tatili, arabalar, vb.

4.Grubun amacı topu birbirine atmak ve her atışta, söylenen kelime ile ilgili bir çağrışım yaparak yeni bir kelime söylemektir. İlk kişi, seçilen konuyla ilişkili bir kelime söyler ve topu atar. Devamında topu tutan kişi, söylenen kelimenin kendisinde çağrıştırdığı bir başka kelimeyi söyler. Örneğin; konu yaz mevsimi ise, ilk kişi topu atarken ‘kumsal’ diye bağırır. Topu tutan kişi, yeniden atarken ‘yengeç’ der; devamında, ‘kıskaç,’ ‘mandal,’ ‘çamaşır sepeti,’ ‘çamaşır makinesi,’ ‘elektrik,’ vb. şeklinde çağrışımlar devam edebilir.

5.Top düşerse, aynı kelime söylenirse ya da çağrışım kelimesi söylenmekte gecikilirse kişiden oyunda söylenen ilk kelime ile son kelimeyi birleştirerek yeni bir cümle kurması istenir.

6.Bu kişi cümleyi kurduktan sonra, yeni bir konu başlığı etrafında yeni bir kelime söyler. Topu atar. Oyun aynı şekilde devam eder.

7.Oyunun sonunda kolaylaştırıcı oyunun amacını açıklar:“Yaratıcılık kimi zaman direkt düşünmeyi gerektirse de çoğu zaman zihnimizi serbest bırakmayı, çağrışımlar yapmayı, ilk bakışta uzak görünen noktalardan bile ilham almayı gerektirir. Bu oyunla, zihnimizi rahatlatmayı, çağrışımların kapısını açmayı amaçladık.”


Isınma Oyunları Nasıl Uygulanır?

Isınma oyunları, her branştan öğretmen veya eğitimci tarafından herkesle uygulanabilir. Isınma oyunları, hedef kitle dinamiklerine, ihtiyaçlarına ve ortama göre uyarlanabilir. 

Her ısınma oyunu, uygulanıp farklı kişilerle buluştukça gelişmeye ve zenginleşmeye açıktır. Isınma oyununa dair edindiğiniz deneyimleri ve çözümün gelişmeye açık yönlerine dair önerilerinizi Öğretmen Ağı - Çözüm Merkezi Geri Bildirim Formu’nu doldurarak iletebilirsiniz.

Uygulama sürecine yaratıcı düşünmeyi dahil etmek için Yaratıcı Problem Çözme becerisi ve Tasarım Odaklı Düşünme (TOD) metodolojisine dair daha fazla bilgi ve içeriğe www.yaraticiproblemcozme.org adresinden ulaşılabilir. 

Isınma oyunuyla ilgili sosyal medya paylaşımlarınızda #DeğişimOkulda hashtagini kullanarak ve Öğretmen Ağı sosyal medya hesabını etiketleyerek, oyunların yaygınlaşmasına katkı sunabilirsiniz. 

anket_icon.png
Çözümü uyguladığınızda, buradaki 
formu doldurarak
geri bildirimlerinizi paylaşır mısınız?